Solcellelading av elbil:

Denne kan gjøre solcellelading mer lønnsomt

Solceller og elbil er en perfekt kombo, og tenker du utradisjonelt kan det bli ganske lønnsomt også.

Termisk batteri: En varmtvannstank kan lagre energien fra solcellestrømmen som produseres på dagen. Foto: Produsenten
Termisk batteri: En varmtvannstank kan lagre energien fra solcellestrømmen som produseres på dagen. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til våre beste saker, og en rekke lønnsomme medlemsfordeler.

(Elbil24:) Et solcelleanlegg som kan lade bilen din er en fristende tanke for mange elbileiere. Det gjør fotavtrykket enda mindre, det kan bli lønnsomt, og det gir selvsagt et godt overtak i diskusjoner med elbilskeptikere.

Ferskvare

Elektrisk strøm er ferskvare. Med et solcelleanlegg vil du kun produsere strøm på dagtid. Den strømmen du ikke klarer å bruke vil kunne bli solgt ut på nettet.

- Hvis du er opptatt av lønnsomhet på solcelleanlegget er det viktig å gjøre en skikkelig utregning, råder Monica Berner. Hun er seniorrådgiver i Enova.

Bruk strømmen selv

I tillegg til selve investeringen, er det tre faktorer som må med i regnestykket: Solforholdene der du bor, hvilke muligheter du har for å bruke mest mulig av den produserte strømmen selv, og prisen du får for den strømmen du kan selge videre.

Det er lett å fokusere på investeringskostnadene, men eget bruk og pris for salg er vel så viktige, forklarer Berner. Hvilken pris du får er et rent forhandlingsspørsmål, men prisen blir mindre viktig om du klarer å bruke mesteparten av strømmen du produserer selv. Da sliper du både moms, andre avgifter og nettleie.

Styringssytem: Med en smarthusløsning kan du sørge for at du får brukt mesteparten av solstrømmen selv. Foto: Produsenten
Styringssytem: Med en smarthusløsning kan du sørge for at du får brukt mesteparten av solstrømmen selv. Foto: Produsenten Vis mer

- Står elbilen til lading når sola skinner er det den enkleste måten å få dette regnestykket til å gå opp. Brukes den derimot hele dagen, og lades om natten må man tenke smartere.

- Da er det smart styring av huset som gjelder, sier Berner. Å sørge for at de store strømslukerne i huset står på om dagen når det produseres strøm er det lure grepet, og varmtvannsberederen er den virkelige jokeren i dette regnestykket. Da kan solcellestrømmen brukes til å varme opp vannet hele dagen, når kvelden kommer kuttes strømtilførselen. Forutsetningen er at berederen er stor nok, og at den er godt isolert slik at den holder på varmen til du skal bruke det varme vannet.

Slik kommer du i gang

- Norge er et solcellevennlig land, forklarer Gina Nygard i Otovo. Det kalde været gjør solcellene mer effektive, og anlegget er som hovedregel ikke søknadspliktig. Enova gir også inntil 28.750 kroner i støtte til selve innkjøpet.

- Å kartlegge solpotensialet er et bra sted å begynne om du vurderer å kjøpe et slikt anlegg. Det handler om hvor i landet du bor, takvinkel, areal, og om panelene kan vendes mot sør.

Kostnader

Når det gjelder kostnadene til selve anlegget kan det deles i tre like store deler, fortsetter Nygard. Som en tommelfingerregel kan man si at selve panelene utgjør en tredjedel, inverter, kabler og annet utstyr en tredjedel, og arbeidskostnad siste tredjedel. Med andre ord er det mange faktorer som spiller inn i dette regnestykket, men utregningen slipper du å sitte med selv.

- De som leverer solcelleanlegget sitter på alle de nødvendige verktøyene, og det er vanligvis leverandøren som gjør denne utregningen for kunden, forklarer Nygard.

Montering

Å montere solceller er en jobb for profesjonelle. Det er arbeid i høyden og elektrisk montasje. Da må sertifiseringer og kurs være på plass.

- Et solcelleanlegg som leverer 220 volt skal godkjennes av en elektriker. Da finnes det sikkert deler av jobben som du kan gjøre selv, som montering av selve festesystemene, men dette er i stor grad en jobb for fagfolk, understreker Nygard.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.