Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.
(Elbil24): Europa står midt i en alvorlig kraftkrise denne høsten. En av årsakene er lite vind, og her hjemme sliter vi med lav fyllingsgrad i vannmagasinene.
Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat er fyllingsgraden i norske vannmagasiner på 67,6 prosent i uke 41. Den har ikke vært så lav siden 2006, noe som kan bety at vi må belage oss på høye strømpriser gjennom vinteren.
Men grønn og fornybar energi er mer enn vindkraft og fossekraft.
I havgapet nord for Skottland driver Shetland og Orknøyene flere kraftprosjekter basert på noe som er like grønt - men langt mer forutsigbart: Tidevannet.
Elbil24 har allerede omtalt et prosjekt med tidevannsturbiner som står på havbunnen, og som blant annet gir strøm til hurtigladestasjoner for elbil på Shetland:

Her lades elbilene av flo og fjære
Flytende tidevannsturbiner
Et annet, og langt større tidevannsprosjekt utenfor Orknøyene, produserer, ifølge selskapet bak, nok strøm til rundt 2000 britiske hjem.
Turbinene, som har fått navnet O2, flyter i overflaten mens to enorme rotorer senkes dypt ned på hver side. Disse settes i bevegelse når vannstrømmen passerer dem - på det aktuelle stedet med en hastighet på tre meter i sekundet.

Det skal ikke bare gi tilgang på en fornybar energikilde for befolkningen der, men bidra til den teknologiske utviklingen.
– En halv milliard tonn sjøvann beveger seg gjennom anlegget i timen, så det er et virkelig bra sted å teste disse turbinene, sier Daniel Wise, leder for selskapet bak anlegget, Orbital Marine Power.
Artikkelen fortsetter etter bildeserien
Laboratorieøyer
Store steinstrukturer på Shetland og Orknøyene bærer vitne om den yngre steinalderen, men nå settes det også opp vindmøller som peker framover mot en mer bærekraftig framtid.
– Mange beskriver Orknøyene som et levende laboratorium, sier Jerry Gibson i forskningssenteret Emec, som tester bølge- og tidevannskraftens potensial som energikilde.
– Vi har mange testanlegg og forskjellige selskaper som jobber sammen i denne grønne økonomien vi har på gang, sier han.
Et Emec-prosjekt produserer grønt hydrogen fra fornybare kilder ved bruk av en tidevannsturbin og elektrolyse med sjøvann. Testanlegget er på Eday, en av Orknøyenes 20 ubebodde øyer.
Hydrogenet blir fraktet til Kirkwall, der det blir omgjort til strøm til ferger.
Forutsigbar og grønt
Den nær sagt ustoppelige tilgangen til vind og havkraft gjør at Orknøyene produserer mer energi enn befolkningen der bruker.
– Hydrogen er viktig fordi det er en annen måte å lagre energi på enn å bruke batterier eller koble seg rett på strømnettet, sier Gibson.
På øya Yell, en av de nordlige shetlandsøyene, satser et annet selskap, Nova Innovation, også på tidevann. Denne løsningen har Elbil24 omtalt tidligere i denne artikkelen.
– Det vakre med tidevannskraft er at det er helt forutsigbart. Jeg vet at det både i morgen og om 2.000 år vil strømme så og så mye gjennom kanalen her. Det er ikke avhengig av været, sier Tom Wills i selskapets ledelse.
De har satt opp en ladestasjon for elbiler. En av brukerne av den, Fiona Nicholson, sier det er flott å se at det ville havet hun ser hver dag, kan brukes til noe nyttig.
– Vi ser og hører havet hver dag og kjenner kraften i det, sier hun.

Elbilene som taper mest rekkevidde om vinteren
Gigantisk vindprosjekt
Noen av de fornybare satsingene er også omstridte. Som vikingvinden. Vindparken Viking Wind Farm skal ha på plass 103 turbiner innen 2023, noe som skal kunne produsere nok strøm til rundt 475.000 hjem.
Prosjektet kan redusere utslipp tilsvarende en halv million tonn CO2 hvert år, mener selskapet. Men mange i lokalbefolkningen er kritiske og har kjempet mot prosjektet i rettsvesenet siden 2012.
– Hvis det hadde vært en fornuftig størrelse på vindparken, tror jeg ikke noen hadde reagert. Men det er så stort at det blir latterlig, sier Donnie Morrison, som bor i et hus som snart blir omkranset av vindturbiner.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.