Nyttelast:

Denne vekta kan gi et sjokk

NAF-test avslører at 7 av 10 biler veier mer enn det som står i vognkortet.

IKKE ALLTID SAMSVAR: Vekten som står i vognkortet kan avvike forholdsvis mye fra vekten som står i displayet når du veier bilen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IKKE ALLTID SAMSVAR: Vekten som står i vognkortet kan avvike forholdsvis mye fra vekten som står i displayet når du veier bilen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): – For noen er avviket så stort at det er vanskelig å se hvordan den skal kunne tilfredsstille behovene til en familie, heter det seg i NAFs konklusjon fra deres vintertest av elbiler.

Der kjørte de 29 ulike modeller helt til de gikk tomme for strøm, en testrutine som har fått kritikk fra flere hold, også fra Elbil24s fagredaktør Fred Magne Skillebæk:

Veide alle bilene

Det var imidlertid ikke rekkevidden det ble siktet til i sitatet over. For da NAF allerede hadde samlet 29 bilmodeller var det flere ting de kunne sjekke. Blant dem var hvor mye bilene veide.

Der viste det seg nemlig at 21 av de 29 bilene veide mer enn det som stod oppført som egenvekt i vognkortet. Og når bilen veier mer enn det som står, betyr det at det er mindre vekt til overs til fører, passasjerer og bagasje.

I denne videoen sjekker vi avviket på speedometeret i vår bil – det kan du enkelt gjøre med din også. Video: Pål Joakim Pollen / Elbil24 Vis mer

Den tillatte totalvekta er nemlig absolutt. Veier bilen din mer enn det når du blir vinket inn til kontroll, blir du pent nødt til å sette fra deg det som skal til for å komme under – enten det dreier seg om bagasje eller personer.

Det er også mindre trafikksikkert å kjøre en for tungt lastet bil, fordi bremser, hjuloppheng og den slags er dimensjonert ut fra bilens tillatte totalvekt.

Ikke nødvendigvis riktig i vognkortet

NAFs oppdagelse var altså at drøye 70% av bilene veide mer enn det som stod i vognkortet.

Det kan være flere grunner til at dette avviker.

Ekstrautstyr øker for eksempel vekta, og det noteres ikke nødvendigvis i vognkortet. Eksempler er ting som større felger, hengerfeste (som ofte ettermonteres), panoramasoltak og så videre. Ja, for ikke å snakke om større batteri – ofte er det data fra den «ribbede» versjonen av bilen som er å finne i vognkortet.

Vi legger til at vektene til Statens Vegvesen ikke nødvendigvis er hundre prosent kalibrerte, så de er en mulig feilkilde.

Under ser du hva de 29 bilene veide og hvilken forskjell det utgjorde fra hva som stod i vognkortet:

Opptil 75 kg avvik

Av de 29 bilene som ble veid, var det MG Marvel R som hadde det største avviket versus vognkortet. Mens vognkortet opplyste om 378 kg nyttelast, viste veiingen at det reelle tallet var 303 kg. Det utgjør en differanse på 75 kilo.

Lavsest nyttelast hadde Jac e-JS4 som ble veid inn med 280 kg tilgjengelig nyttelast. Det var 20 kilo mindre enn i vognkortet, der det stod 300.

Husk at nyttelasten er det man kan med i tillegg til en fører på 75 kg. Om sjåføren for eksempel veier 105 kg, må man trekke fra 30 kilo på nyttelasten.

I andre enden av skalaen var det Mercedes EQB som kunne skilte med den høyeste nyttelasten, på 560 kg. Bilen veide faktisk én kilo mindre enn det som stod i vognkortet. Mercedesen ble etterfulgt av Voyah Free, som du snart vil se test av på Elbil24. Den klokket inn på 525 kilo nyttelast, 5 kg mindre enn i vognkortet.

NAF anbefaler å ha minst 480 kg nyttelast for å ta høyde for bilferie med godt voksne barn og tilhørende bagasje og utstyr. Bare disse to bilene kom over streken.

Usikker på hva din bil, eller bilen du vurdere å kjøpe, har som oppgitt nyttelast, og hvor mye bagasje det er plass til når alle i familien sitter i setene? Det kan du sjekke med Elbil24s nyttelastkalkulator:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.