Mikrobrikkemangel

Derfor blir mange nye elbiler kraftig forsinket

Problemet kan i verste fall vedvare i flere år.

STOPP I PRODUKSJONEN: Jaguar Land Rover må midlertidig stanse bilproduksjonen ved to fabrikker. Men det er ikke bare de som opplever problemer for tiden. Bildet er hentet fra produksjonen av modellen i-Pace. Foto: Jaguar Land Rover
STOPP I PRODUKSJONEN: Jaguar Land Rover må midlertidig stanse bilproduksjonen ved to fabrikker. Men det er ikke bare de som opplever problemer for tiden. Bildet er hentet fra produksjonen av modellen i-Pace. Foto: Jaguar Land Rover Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Den siste tiden har vi sett en rekke eksempler på at nye elbiler blir kraftig forsinket ut til kundene. Ford Mustang Mach-E, skulle for eksempel vært her i starten av året, men først nå i april og mai, skal de første bilene være på vei ut til norske kunder.

Kraftig brems i produksjonen

En viktig årsak er at bilfabrikantene har produksjonsanlegg som enten har stoppet helt opp eller går for halv maskin.

Tidligere denne måneden meldte både General Motors og Ford at de har vært nødt til å kutte produksjonen, og for noen dager siden kom også Jaguar Land Rover med den nedslående nyheten om at de midlertidig må innstille bilproduksjonen ved to britiske fabrikker.

Tidligere har både Nissan, Fiat, Honda, Audi og Volkswagen med flere, måttet ta lignende grep.

Og hovedårsaken? Mangel på mikrobrikker.

Nye biler omtales ofte som «datamaskiner på hjul», der mikrobrikker og halvledere er vesentlige komponenter for å få det hele til å spille. Uten tilstrekkelig tilgang på disse komponentene, blir det rett og slett ikke mulig å ferdigstille bilene.

HELT NØDVENDIG: Mikrobrikker er helt sentrale i enhver moderne bil. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HELT NØDVENDIG: Mikrobrikker er helt sentrale i enhver moderne bil. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bestillingene hopet seg opp

Begrensninger i tilgangen henger i stor grad sammen med coronapandemien og alle utfordringene som har dukket opp i kjølvannet av denne.

I dag anslår USA-baserte Semicondutor Industry Association at 75 prosent av den globale produksjonskapasiteten av mikrobrikker befinner seg i Øst-Asia.

I starten av pandemien i fjor, stengte mange av disse mikrobrikkefabrikkene ned all produksjon. Ikke først og fremst for å bekjempe smitten, men fordi de hadde en forventning om at etterspørselen etter mikrobrikker, ikke minst fra bilindustrien, ville falle. Og det gjorde den også i begynnelsen.

Men snart viste det seg at det motsatte skjedde.

Da fabrikkene åpnet opp igjen, hadde bestillingene hopet seg opp - og de kom ikke bare fra bilfabrikanter, men også fra produsenter av alt fra mobiler og annet kommunikasjonsutstyr, til PC-er, TV-er og spillkonsoller - som har opplevd et voldsomt oppsving i salget under pandemien.

Har ikke kapasitet til å ta igjen det tapte

Ifølge Daniel Ives, som er analytiker hos investeringsselskapet Wedbush Securities, er dagens etterspørsel sannsynligvis 25 prosent høyere enn noen ville ha forventet.

Produksjonsanleggene har i dag rett og slett ikke stor nok kapasitet til både håndtere etterslepet og den stadig økende etterspørsel.

Kan ta flere år

Og det er dessverre lite som tyder på at problemet går mot en snarlig løsning. Den nye Intel-direktøren Pat Gelsing uttalte nylig at selskapet, som blant annet er verdens største produsent av PC-prosessorer, forventer at problemet kommer til å vedvare i minst to år framover, selv med betydelige investeringer for å øke produksjonen.

Nettverksgiganten Cisco er også sterkt rammet av brikkemangelen, men er noe mer positive i sine anslag om hvor lenge problemet vil vedvare.

- Tilbyderne bygger ut kapasiteten, og det kommer til å bli bedre og bedre i løpet av de 12-18 neste månedene. Men akkurat nå er det et stort problem, fordi halvledere finnes i stort sett alt, uttalte Cisco-sjef Chuck Robbins til BBC nylig.

Store investeringer, ikke bare i Asia

De største produsentene av mikrobrikker holder til på Taiwan og i Sør-Korea. Taiwanske TSMC, som sammen med Samsung er verdens største produsent, annonserte nylig at de skal bruke 100 milliarder dollar de neste tre årene på å øke produksjonskapasiteten betraktelig.

Flere land ser nå også på muligheten til å få bedre kontroll på tilgangen, ved å produsere mer lokalt. USAs president Joe Biden har blant annet omtalt dette som en unik mulighet for landet til å bli verdensledende på mikrobrikker, og kalt satsingen en «topp og umiddelbar prioritet».

Amerikanske Intel la nylig fram en plan med en kostnadsramme på 20 milliarder dollar, eller rundt 170 milliarder norske kroner, for å øke produksjonen betydelig, blant annet ved å etablere to nye fabrikker i Arizona.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.