Snø i hjulbuene

Derfor bør du ikke kjøre med dette

Snø og is i hjulbuene er ikke bare stygt, det kan også være skadelig.

HJULBUEN: Vintervær kan føre til at hjulbuen fylles opp med snø og is. Naf har flere råd til deg som opplever at hjulbuen er full av is og snø. Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert

(Elbil24): Det har blitt vesentlig mildere mange steder, og i lavlandet i Sør-Norge er snøen i ferd med å tine bort. Samtidig er det vinterferie, og svært mange er på veiene i store deler av landet, ikke minst i fjellheimen.

Man kjører gjerne store strekninger på veier som er dekket av snø og slaps, godt krydret med veisalt, grus og skitt, og denne coctailen har dessverre en lei tendens til å feste seg i hjulbuene på bilen.

Når du kommer opp i høyden eller det begynner å nærme seg kveld, synker gjerne temperaturen og da risikerer du at grauten fryser til gedigne isklumper.

Advarer: Kan skade bilen

- Det en fordel at snøen ikke pakker seg for mye i hjulbuene på bilen. For mye snø i hjulbuen kan ødelegge innerskjermen når du kjører over humper, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf, til Elbil24.

- Bak hjulet er det deksler eller innerskjermer som beskytter karosseri og motorrom for skitt og støv. Pakkes det for mye snø så vil du først høre at dekket tar i snøen som er i hjulbuen når du kjører over humper. Noen ganger faller snøen bort, mens andre ganger så pakker den seg hard inne i hjulbuen og vil vokse med ny snø og slaps. Til slutt vil snøen pakke seg så mye at snøen nesten får permanent kontakt med hjulet. Derfor er det lurt få fjernet snøen før man kommer så langt. Hjulet bør få jobbe fritt i sving og over humper.

Dette kan du gjøre

- Triksene for å få vekk snøen er flere. Det ene er å benytte sjansen når man er og handler. Parker bilen i oppvarmet garasje om det er det der du skal handle. Da smelter snøen i hjulbuene, sier Sødal.

- Det andre man kan gjøre er å ta en tur i selvvaskehallen på bensinstasjonen og spyle av snøen med en høyttrykkspyler. Kjør på med varmtvannspistolen der så blir du kvitt både snø og salt, fortsetter han.

Sødal mener også at det er mulig å forebygge at snøen pakker seg.

- En grundig vask av innerskjermene er lurt og er innerskjermene av plast går det an å bruke silikonbaserte produkter som gjør at snø, skitt og salt ikke setter seg fast, avslutter han.

Se også videoen øverst for flere tips

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.