Ladetid på elbiler

Derfor dropper nordmenn elbil

Én av tre sier at lang ladetid gjør at de ikke velger elbil, ifølge en NAF-undersøkelse.

Her lader en elbil i gata i Oslo. Tilgang på ladere og hastigheten på ladingen er noe av det nordmenn bekymrer seg for før kjøp av elbil. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Her lader en elbil i gata i Oslo. Tilgang på ladere og hastigheten på ladingen er noe av det nordmenn bekymrer seg for før kjøp av elbil. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): - Nok ladere og rask nok lading er en av nøklene for å nå det politiske målet om kun å selge nullutslippsbiler som nye biler i 2025, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF i en pressemelding.

Medlemsorganisasjonen har gjennomført en spørreundersøkelse blant nordmenn. Der kommer det frem at det fremdeles er for kort rekkevidde som er hovedårsaken til at folk venter med elbil. To av tre oppgir dette som grunnen til at elbil ikke er aktuelt.

Dernest kommer lang ladetid og for dårlige hurtigladermuligheter.

Det at man ikke kan lade på jobben eller hjemme, er også viktige hindre for å kjøpe elbil, ifølge NAFs undersøkelse.

- Erna Solberg la igjen en dårlig avskjedsgave

Den andre nøkkelen for å nå 2025-målet om nullutslippsbiler, er prisen på elbil. Én av tre oppgir at det er for dyrt å kjøpe seg en elbil.

- Vanlige folk, som den nye regjeringen er opptatt av, kjøper bruktbil, ikke ny bil. Fire av fem bilkjøp i fjor var en bruktbil. Bruktbilmarkedet på elbiler er fortsatt umodent, og elbiler med lang rekkevidde er vanskeligere å få kjøpt brukt sammenlignet med bensin- og dieselbiler, sier Sødal.

Han retter kritikk både mot den tidligere og påtroppende statsministeren.

- Det er viktig at den nye regjeringen fjerner avgiftsøkningen på brukte elbiler, som Erna Solbergs regjering la igjen som en dårlig avskjedsgave i forslaget til statsbudsjett. Det viser også at det er for tidlig å innføre moms på elbiler til neste år, mener Nils Sødal.

Påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser ut til å ha fått viljen sin: Arbeiderpartiet og Senterpartiet skriver nemlig i sin regjeringserklæring at de vil innføre moms på beløpet over 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler.

En tabbe, mener Sødal. Han viser til at beregninger fra både NAF og Miljødirektoratet viser at elbilen først er konkurransedyktig uten avgiftsfordeler i 2024.

Forskjellige behov

Hvilke hindre som er størst, varierer fra landsdel til landsdel. I Oslo opplever folk færrest hindre når det kommer til det å kjøpe seg elbil.

Men også der er det utfordringer.

- Et hinder som skiller seg ut i Oslo sammenlignet med resten av landet, er lang ladetid. Nesten halvparten av innbyggerne i Oslo ser dette som det største hinderet, mens andelen er en tredjedel på landsbasis, sier NAF-rådgiveren.

I Nord-Norge kommer for dårlige hurtiglademuligheter naturlig nok høyt opp. Halvparten av nordlendingene mener dette er det som hindrer dem i å kjøpe elbil.

På Sørlandet og i Vestfold-Telemark er kort rekkevidde den viktigste grunnen. Hele åtte av ti mener rekkevidden er for dårlig til at de vil kjøpe seg elbil.

- Rekkevidde og lading er det som hindrer folk i å kjøpe elbil over hele landet, men det er variasjoner. Denne undersøkelsen viser uansett at elbilmarkedet ikke er fullmodent i Norge, sier Sødal - og fortsetter:

- Så nå må vi ikke se oss blinde på et eksplosivt salg av nye elbiler. Fortsatt er det behov for å stimulere til kjøp, og ikke minst er det dags for å få på plass nok lading i hele landet.

Hvorfor dropper nordmenn elbil?

Årsak Total Mann Kvinne
For kort rekkevidde68 %73 %63 %
Mangler hengerfeste18 %18 %18 %
For dårlige hurtiglademuligheter34 %31 %37 %
Lang ladetid34 %36 %33 %
Kan ikke lade på jobb11 %7 %14 %
Kan ikke lade hjemme19 %14 %24 %
Elbil er for dyrt34 %40 %28 %
For dårlig sikkerhet13 %15 %11 %
Finner ikke riktig brukt-elbil8 %10 %7 %
Vet ikke8 %5 %9 %

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.