Veihjelp elbiler

Derfor ringer vi etter veihjelp

Trodde du at det var vanlig med bilberging av elbiler som har kjørt tom for strøm? Da må du tro om igjen.

SJELDEN: Det skjer svært sjelden at elbiler kjøres tomme for strøm, viser ferske Naf-tall. I stedet er det helt andre årsaker til at folk ringer veihelpstelefonen. Illustrasjonsfoto: Bjørn Eirik Loftås
SJELDEN: Det skjer svært sjelden at elbiler kjøres tomme for strøm, viser ferske Naf-tall. I stedet er det helt andre årsaker til at folk ringer veihelpstelefonen. Illustrasjonsfoto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Denne sommeren har rekordmange elbil-eiere vært på sin første helelektriske bilferie, og enkelte har sikkert fått kjenne på rekkeviddeangsten - spesielt i de områdene som har få lademuligheter.

Samtidig skjer det ikke særlig ofte at elbiler kjøres tomme for strøm, ifølge bilberging-statistikk fra Naf. I juni var det flere som kjørte tom for bensin og diesel enn antallet elbiler som gikk tom for strøm, mens det i juli var det en liten overvekt av elbiler som gikk tom for strøm. Men totalantallet er uansett svært lavt: 30 utrykninger i juni og færre enn 40 i juli.

- De fleste er flinke til å beregne rekkevidde på elbilen sin, også på lengre turer som krever mer planlegging og flere ladestopp, sier pressesjef i Naf, Ingunn Handagard.

Startbatteri skaper problemer

En av de hyppigste årsakene til utrykning var imidlertid noe som kan gå galt både på elbiler og fossilbiler: 12-volts startbatteri som har gått tom for strøm.

Det meste av elektronikken - samt oppstart av bilen - er avhengig av dette batteriet.

Må vedlikeholdes

Fulladet fremdriftsbatteri på elbiler er heller ingen garanti. Fagredaktør i Elbil24, Fred Magne Skillebæk, forklarer hvorfor:

- En elbil har ingen starter som har i oppgave å dra en bensin- eller dieselbil i gang. Derfor trengs det i utgangspunktet ikke et like stort startbatteri i en elbil. Bilprodusentene setter derfor inn et langt mindre 12-volts batteri i elbilene, noe som gjør dem ekstra sårbare dersom man glemmer å skru av alle strømforbrukere, som parklys eller lignende. Da tappes batteriet på mye kortere tid, forteller Skillebæk.

Denne designeren har konstruert en sykkel som klarer det meste. Videoen viser hvordan sykkelen fungerer til lands og til vanns. Vis mer

Småkjøring fører til at energien man brukte på å starte bilen ikke erstattes av bilens egne ladesystemer når man kjører. Det betyr at man tapper batteriet for strøm hver gang man bruker bilen på korte turer. Resultatet er startproblemer.

Her er Nafs fem laderåd for startbatterier:

  • Et friskt batteri skal ha en hvilespenning på 12,7 volt med motoren avslått. Lad batteriet dersom hvillespenningen er lavere.
  • Har du et multimeter, eller et voltmeter, kan du enkelt kontrollere spenningen. Still apparatet på likestrøm (Vdc) og sett den røde pinnen til pluss og den sorte til minus
  • Koble til laderen dersom batteriet har en spenning på under 12,7 volt. Koble til pluss først (rød klemme på laderen), deretter minus (sort klemme på laderen). Til slutt kobler du laderen til en stikkontakt.
  • Lad batteriet til det er fulladet. For å koble fra laderen gjør du motsatt av hva du gjorde når du koblet den til.
  • Les instruksjonboken til bilen din og til laderen du skal bruke slik at du får stilt inn korrekte ladeprogram. Har du elbil skal du følge anvisningene for batterilading som står i instruksjonsboken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.