Skader ved kollisjon

- Dessverre ser det ut som at dette rådet blir glemt

Det er ett sted på bilen som får soleklart flest kollisjonsskader. Bulkestedet avslører en feil mange gjør i trafikken.

HENGERFESTE-SKADE: Mange bulker og skader kunne og burde vært unngått. Her har bilen fått ødelagt støtfanger etter å ha truffet hengerfestet på bilen foran i køen. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
HENGERFESTE-SKADE: Mange bulker og skader kunne og burde vært unngått. Her har bilen fått ødelagt støtfanger etter å ha truffet hengerfestet på bilen foran i køen. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Forsikringsselskapet If analyserer alle kollisjonsskader som selskapet håndterer i løpet av et år. På den måten får If oversikt over hvilke deler av bilen som oftest blir skadet og som dermed trenger reparasjon.

Oversikten avdekker samtidig et par trafikkregler vi bør bli flinkere til å følge her i landet.

Det er nemlig slik at den soleklart vanligste kollisjonsskaden er på støtfangeren foran. Hakk i hæl følger bakre støtfanger. Mellom disse to skiller det rundt 20 prosent. Mye tyder altså på at norske bilister ligger for tett på hverandre i trafikken og kjører på hverandre bakfra.

Påkjørt bakfra

De fullstendige tallene for 2022 er ikke klare ennå, men fra 1. januar 2022 og frem til 30. september ble det meldt inn 28.260 karosseriskader med årsak «påkjørt bakfra». Det viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Spoler vi tilbake til 2021, ser vi at det totalt ble meldt inn 35.883 «påkjørt bakfra»-skader til forsikringsselskapene.

Fordeler vi tallene på antall måneder, er det mye som tyder på at 2022 totalt så flere slike karosseriskader enn 2021. Forsikringsselskapet If ber deg derfor om å huske å holde avstand i trafikken.

- Husk å holde god nok avstand til bilen foran! På kjøreskolen lærer vi å telle sakte inni oss – «1001-1002-1003» – for å ha tid til å reagere og bremse. Dessverre kan det se ut som dette rådet blir litt glemt etter hvert, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Ryggeskader

- Heldigvis skjer de fleste påkjørsler bakfra i kø og i lav hastighet, men det høye antallet skader viser at det er viktig å være skjerpet og følge godt med på veien uansett om bilen kjører sakte eller fort, sier han.

En del av skadene på for- og bakskjerm skjer også på parkeringsplasser og p-hus.

Ryggeskader er vanlig her, opplyser Clementz.

Fortsetter etter videoen

Video: Insurance Institute for Highway Safety Vis mer

Flere skader på høyre side av bilen

På If-rangeringen over de vanligste skadene er det én side på bilen som peker seg ut. Det oppstår nemlig flere skader på den høyre siden enn den venstre.

- Særlig høyre forskjerm og fremre dør på høyre side peker seg ut. Her er den såkalte skadefrekvensen 20-25 prosent hyppigere enn på motsatt side, sier Clementz.

VIKEPLIKT-SLURV: Av bilene med skader på sidene, er det høyre side som oftest er skadet, viser skadestatistikk fra forsikringsselskapet If. (Foto: If)
VIKEPLIKT-SLURV: Av bilene med skader på sidene, er det høyre side som oftest er skadet, viser skadestatistikk fra forsikringsselskapet If. (Foto: If) Vis mer

Han har en formening om hvorfor det er slik:

- Disse skadene kommer gjerne når føreren ikke overholder den såkalte høyreregelen, altså alminnelig vikeplikt for bilen som kjører ut i veien fra sideveien til høyre, sier Clementz.

- En del steder er det nærmest blitt uformelle forkjørsveier uten skilting, fordi den lokale sedvanen har gjort at veier med relativt mye trafikk blir trafikkert som om den var en forkjørsvei. Ved en forsikringsskade hjelper det dessverre lite å skylde på at «alle andre kjører jo sånn». Forsikringsselskapene og politiet legger naturligvis trafikkreglene, skilting og veimerking til grunn, sier han.

Topp 10 - her får du bulk:

  1. Støtfanger foran
  2. Støtfanger bak
  3. Høyre skjerm foran
  4. Venstre skjerm foran
  5. Høyre dør foran
  6. Venstre dør foran
  7. Høyre dør bak
  8. Høyre skjerm bak
  9. Grill
  10. Venstre hovedlykt

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.