Statsbudsjettet 2023

Det blir både elbilmoms og vektavgift

Regjeringspartiene og SV er enige om statsbudsjettet for neste år, og beholder forslagene som vil gjøre alle elbiler dyrere fra nyttår.

ENIGE: Statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet og Audun Lysbakken fra SV på pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget om statsbudsjettet 2023. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
ENIGE: Statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet og Audun Lysbakken fra SV på pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget om statsbudsjettet 2023. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Regjeringen og SV presenterte tirsdag kveld statsbudsjettet for 2023, et budsjettforlik som blant annet inneholder flere nye avgifter for bilkjøpere.

  • Det blir moms på nye elbiler, på kjøpsbeløpet som overstiger 500.000 kroner. En bil som i dag koster for eksempel 600.000 kroner, vil koste 625.000 kroner fra nyttår, før vektavgift.
  • Det innføres altså i tillegg en vektavgift på 12 kroner og 50 øre på hver kilo av bilens vekt som overstiger 500 kilo. Dette vil ramme alle nye biler, men særlig elbiler - da de er i snitt flere hundre kilo tyngre enn fossilbiler av samme størrelse. En typisk ny elbil vil dermed fort bli 20-25.000 kroner dyrere enn i dag.
  • I tillegg blir det redusert miljørabatt i bom. Maksimal bompengetaskt på nullutslippskjøretøy blir på inntil 70 prosent av full takst.

Frykter at målet står i fare

Dette har naturligvis ført til stor skuffelse hos blant andre Elbilforeningen og Naf.

- Nå blir alle elbiler dyrere, og dessverre blir det vanskeligere å overtale skeptikere til å bytte ut fossilbilen. Det er ufattelig at de svekker alle elbilvirkemidlene på en gang, kommenterer Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.

- Med et så dårlig resultat frykter vi nå for at vi ikke når målet om bare nye nullutslippsbiler i 2025, sier hun.

- Politikerne lukker vinduet

Også Naf er svært skuffet og stiller seg kritiske til budsjettforliket.

- Vanlige familier prøver å skjerme økonomien sin ved å gå over til elbil. Nå lukker politikerne det vinduet, akkurat i det elbil er i ferd med å bli den nye folkebilen, også i distriktene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i Naf.

- Vektavgiften alene kommer til å utgjøre 20.000 - 25.000 kroner på en ny elbil. Det slår så klart inn i lommeboka på alle de som hadde planer om å kjøpe seg ny elbil i 2023, sier hun.

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.