LADING AV ELBIL:

Det blir enklere å kjøre grønt

- Aldri har det vært enklere å ferdes på tvers av land og landegrenser med grønn samvittighet, forteller Jan H. Ihle i denne kronikken.

DEBATT: Det pågår en stadig debatt rundt behovet for hurtigladere. Er vi i rute, eller trenger utbyggingen høyere tempo? Foto: Martin Schutt/dpa via AP
DEBATT: Det pågår en stadig debatt rundt behovet for hurtigladere. Er vi i rute, eller trenger utbyggingen høyere tempo? Foto: Martin Schutt/dpa via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elbil24 inviterer fra tid til annen bransjefolk til å dele sine synspunkter, meninger, og standpunkt om elektrifiseringen av bilparken. Denne gangen ved Jan Haugen Ihle, Regional Head of EU North, i ladeselskapet IONITY:

Vi er vitne til den største omveltningen i mobilitetssektoren siden oppfinnelsen av forbrenningsmotoren. Endringene i bilindustrien skjer i enorm hastighet. Samtidig som elbilene blir stadig bedre bygges også ladeinfrastrukturen ut. Aldri har det vært enklere å ferdes på tvers av land og landegrenser med grønn samvittighet.

For øyeblikket står den såkalte mobilitetssektoren for en fjerdedel av EU-sitt klimagassutslipp. Det er med andre ord behov for en rask snuoperasjon. I desember 2019 lanserte EU-kommisjonen planen Green Deal. En plan som skal sikre et klimanøytralt Europa innen 2050. For å nå dette målet må transportbransjen redusere utslippene med 90 prosent i tillegg til å øke bruken av fornybare kilder. Noe som understreker viktigheten av satsningen på elbiler.

- Aldri vært enklere, forteller Ihle i denne kronikken, og mener at satsingen i andre land bidrar ytterligere. Foto: Ionity
- Aldri vært enklere, forteller Ihle i denne kronikken, og mener at satsingen i andre land bidrar ytterligere. Foto: Ionity Vis mer

For selv om stadig flere velger å investere i en elbil, spesielt i Norge, er andelen elbileiere fortsatt relativt lav i Europa. Mange europeere nøler med å bytte fra den tradisjonelle forbrenningsmotoren til en mer elektrisk livsstil. Noe som skyldes bekymringer som begrenset rekkevidde, mangel på ladeinfrastruktur og høye kostnader. Sannheten er at bekymringene er myter, og derfor ikke har grobunn i dagens virkelighet.

I tidsrommet 2020 – 2025 antas det å være over 400 forskjellige elbilmodeller på markedet. Noe som burde dempe de som sier at utvalget er for begrenset. I Norge har vi vært heldige i og med at regjeringen har tilrettelagt for at det skal være enkelt å kjøre grønt. Men vi ser nå at flere europeiske land kommer etter. Myndighetene i flere land tilbyr nå insentiver og subsidier for elbileiere. Noe som gjør spranget fra bensin eller diesel enklere da elbiler blir et mer reelt alternativ. Med andre ord har det aldri vært enklere å bytte til elbil som nå.

Et annet viktig poeng for at utviklingen skal gå rett vei er at det må utvikles et tettere og mer avansert ladenettverk. I tillegg til lademuligheter hjemme og på arbeidsplassen, må det være enkelt å lade i byer og langs motorveien. For eksempel knytter IONITY by og land sammen med selskapets ladeinfrastruktur. På den måten blir det enkelt å bevege seg samtidig som utslippene reduseres.

Ionity alene har en ladeinfrastruktur i Europa som består av mer enn 300 ladestasjoner og mer enn 1200 individuelle ladere – og flere skal det bli. Dermed tar vi knekken på myten om at det tar timevis å lade. Vårt mål er at det skal være ladestasjoner hver 12 til 15 mil. En rekkevidde alle moderne elbiler fikser.

Det er derimot ingen myte at du med elbil kan kjøre med renere og grønnere samvittighet. I Norge for eksempel er strømforsyningen 98 prosent fornybar. Samtidig er det viktig å påpeke at transportsektoren står for 60 prosent av utslippene fra såkalte ikke-kvotesektorer. Med andre ord er det derfor viktig å redusere utslippene fra denne sektoren dersom Norge skal overholde sine klimaforpliktelser.

Ifølge McKinsey-rapporten «The Road Ahead for E-Mobility», har elbiler og ladeybridbiler null lokale utslipp, og opptil femti prosent lavere karbonavtrykk sammenlignet med en tradisjonell bil med forbrenningsmotor. Men for å maksimere den positive miljøpåvirkningen må elbiler være en del av større «grønn sirkel» som både er utslippsfri og karbonnøytral. I Norge hvor andelen elbiler nå utgjør 56 prosent av alle nye solgte biler, er påvirkningskraften desto større. Hele 50,51 prosent av alt personbilsalg var elbiler ved utgangen av november.

Innen 2030 er det forventet at fornybar energi vil stå for mer enn 60 prosent av Europas energibehov. Basert på den europeiske ladeinfrastrukturen vil skiftet til elbiler redusere det totalt miljøavtrykket med 37 prosent. Ved bruk av fornybar energi til det reduseres med hele 75 prosent.

Men en ting er sikkert. Utviklingen går riktig vei, og det har aldri vært enklere å kjøre elbil på tvers av land og landegrenser med litt bedre samvittighet som nå. God tur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.