Konflikter i trafikken:

- Det er for mye krangling på norske veier

Konflikter, frustrasjon og hensynsløse bilister. Det er syklistenes opplevelse av norsk trafikk, ifølge en ny undersøkelse.

Manglende samspill og irritasjon mellom trafikanter kan lett føre til farlige situasjoner og ulykker, mener Trygg Trafikk. Foto: Berit Roald/NTB
Manglende samspill og irritasjon mellom trafikanter kan lett føre til farlige situasjoner og ulykker, mener Trygg Trafikk. Foto: Berit Roald/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

- Det er for høyt konfliktnivå mellom syklister og bilister. Manglende samspill og irritasjon mellom trafikanter kan lett føre til farlige situasjoner og ulykker og er dermed et problem i seg selv, sier seniorrådgiver Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk.

Undersøkelsen er utført av YouGov på vegne av Trygg Trafikk og Tryg Forsikring og har kartlagt norske syklister opplevelse av å ferdes i trafikken.

- Vær oppmerksomme

Blant dem som har syklet minst én gang det siste året, svarer 47 prosent at de opplever at bilistene ikke tar nok hensyn.

- Både bilister og syklister har et ansvar for å vise hensyn til hverandre i trafikken. Men en bil gjør langt mer skade enn en sykkel, og særlig utsatt er syklende i blindsonen til større kjøretøy.

- Her er det viktig at syklende er oppmerksomme på sin plassering i forhold til kjøretøyet, sier Mathisen.

Konflikt med fotgjengere

Bruken av elsparkesykkel har økt de siste årene, noe som også har skapt en rekke problemer i trafikken.

Blant elsparkesyklister svarer 24 prosent at de har opplevd konflikt med fotgjengere i løpet av de siste tolv månedene.

- Fortauene er for fotgjengere, og det er kun unntaksvis at elsparkesyklister har lov å kjøre der. Aller helst ønsker vi et forbud for kjøring på fortau, men det er å håpe at de nye reglene som nylig er innført bidrar til å dempe slike konflikter, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.