Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til våre beste saker, og en rekke medlemsfordeler.
(Elbil24:) Teknologi er interessant, og få er så interessert i teknologi forbundet til elbiler som eiere av Tesla. Det kan vi blant annet takke Elon Musk og hans direkte kommunikasjonsform til tilhørerne for.
Stadig twitrer han om ting som er på gang, og stadig føler tilhørerne seg opplyst om det som skjer hos Tesla.
Men det er ikke bare hos Tesla det skjer en rivende utvikling. Det forskes på batterier, motorer, nye råvarer, økt bærekraft og fornybar energi i alle kriker og kroker for tiden. Hos Tesla, og alle de andre. Tesla er bare en av mange brikker innen industrien, og heller ikke hos Tesla er det slik at man holder på i sin egen lille isolerte verden.
Million-mile
Elon Musk har tidligere annonsert at Tesla vil komme med batterier som har en levetid tilsvarende 1 million miles, eller 1,6 millioner kilometer, etter vår målenorm.
Batteriets levetid regnes enkelt ut fra batteriets rekkevidde, ganget opp med estimert antall ladesykluser batteriet er ment å holde.
Mange hadde forventet at nylig avholdte Tesla Battery Day ville avdekke et slikt batteri, men begrepet million mile battery ble ikke nevnt med et ord. Ikke direkte. Derimot ble det snakket om anoder og katoder med opp til 54 prosent lengre levetid, noe som er med på å bidra til at også den komplette batteripakken får lengre levetid.

Men er det egentlig nødvendig med så lang levetid på batteriene, ettersom bilene neppe vil leve like lenge?
Svaret er enkelt og greit, ja! Det vil på sikt bli en skrikende etterspørsel etter brukte elbilbatterier. Disse vil kunne brukes til alt fra back-up batterier, til solcellesystemer for hus, og en rekke andre installasjoner. De brukte batteriene kan enten bruks som de er, eller brytes ned til enkeltceller som pakkes på nytt, tilpasset andre formål og systemer. De fleste elbiler har som kjent batteripakker med 400 volt systemspenning, mens hver enkelt celle som regel er 3,6 volt. Sistnevnte kan pakkes og kobles på nytt til nær sagt hvilket som helst bruk, og behovet for slike batterier forventes som sagt å bli stort, på sikt.
Et eksempel finner vi på Bislett Stadion, der gamle batterier fra Nissan Leaf fungerer utmerket som et back-up system som er stort nok til å drifte hele anlegget over en periode.

Batteriets dommedag
-Vi har dem allerede
Men det er ikke bare Tesla som forteller at de vil ha batterier som kan holde så lenge. Også GM har meldt seg på i kampen, og melder nå at de har slike batterier allerede, gjennom sine Ultium batterier.
GM annonserte nylig at de i samarbeid med et selskap kalt Analog Systems Inc. har utviklet et trådløst styringssystem, der de enkelte batterimodulene snakker trådløst med batteriets styringssystem. Dette skal forenkle produksjonsprosessen betraktelig og reduserer samtidig behovet for kabler i selve batterimodulene med 90 prosent.
Dette er igjen med på å redusere både kompleksitet, kostnader og vekt.
En av fordelene med et slikt trådløst system skal være at det blir enklere å balansere hver enkelt celle, hyppigere kunne ta helsesjekk og gjøre nødvendige tiltak for at batteriene skal holde så lenge som mulig. Det gjør dem mer verdifulle når det øvrige av bilen takker for seg.
Det snakkes mye om OTA-løsninger (Over the air) for dagens elbiler, men nå har altså GM laget trådløs kommunikasjon batterimodulene imellom.

Dette skal gi svært forenklede prosesser, og mye mer fleksible løsninger enn i kablede systemer. Så mye enklere mener GM at det blir med WBMS (Wireless Battery Management System), at de annonserer at dette blir standard i kombinasjon med deres Ultium batterier.
Og dermed er vi tilbake til temaet million-mile batteriet. Gjennom Ultium-batteriene forteller GM at de har dem allerede. Den første bilen som bli lansert med disse batteriene blir etter alt å dømme den nye GMC Hummer EV pick-up, som skal vises i løpet av oktober.

Tesla bekymret for framtidas batteritilgang
Kampen om kobolt
Men det er ikke bare rekkevidde det snakkes om. Batteriprodusentene kniver også om å kutte bruk av spesielt kobolt. Her har Tesla vært gode, og det er sagt at de nå kun har 3 prosent andel kobolt i sine batterier, mens de i de nye batteriene som ble vist under battery day skal eliminere bruken helt.
BYD lanserer i desember sin nye fullelektriske Tang i Norge. Da triller de første bilene over landegrensene. Disse kommer med selskapets nye Blade-batteri.
Blade-batteriet skryter ikke på seg å kunne gå 1 million miles, men skal fint gå 1 million kilometer. Derimot er de fullstendig frie for kobolt. Og for de som ikke kjenner BYD som varemerke, så ruller det allerede en mengde busser i Norges storbyer med BYD-logo.

Slik skal Volvo sikre etisk akseptable råvarer
Ifølge Benchmark Mineral Intelligence var BYD verdens tredje største batteriprodusent i 2019, større enn Panasonic og Tesla, og på mange måter minner selskapet mye om Tesla.
BYD er nemlig store på solceller og gigantiske energilagringssytemer.
Tesla annonserte under Battery Day at de skal lage større celler, og fylle hele batteriet med slike celler uten moduler. Cellene skal faktisk bli en del av den bærende konstruksjonen, takket være et øvre og nedre lag der cellene ligger i midten. På denne måten vil cellene utgjøre styrken i et slags honeycomb system.
BYD har tenkt i samme baner, for Blade-batteriet vil heller ikke ha de tradisjonelle modulene, men celler som strekker seg i hele batteriets bredde, og stacket inntil hverandre hele veien i batteriets fulle lengde.

Mener dette batteriet vil bli en revolusjon
BYD har også produsert celler til Blade-batteriet som ikke kan ta fyr. De forteller at de har slått spiker gjennom batteriene og teknisk sett kortsluttet dem, uten at dette har skapet en særlig økning i celletemperaturen i det hele tatt.
CATL, som var verdens største batteriprodusent i 2019, har på sin side forsket i – og funnet ut av - hvordan man kan hurtiglade LFP-batterier, som igjen er med på å gjøre dem egnet for elbiler.
Det pågår med andre ord en enorm utvikling på alle fronter i batteriindustrien, ikke bare hos Tesla. Når det gjelder energitetthet er de alle skjønt enig om hvor vi er om tre til fem år.
LG Chem, som også er en av de største, skal nå skille ut batteridivisjonen som eget selskap, og det meldes nå at Tesla kjøper seg inn på eiersiden.
Det interessante her er at vi ikke skal langt tilbake før et av standardspørsmålene rundt elektriske biler var; hva koster et nytt batteri når det må byttes? Erfaringene viser at om det er noe som virkelig holder i elbilene, så er det batteriene. Det er antagelig også derfor bilprodusentene gir 8 års garanti på batteriene, men «bare» 5 år på resten av bilen. Da må det som avslutning være lov å spørre seg:
Hvorfor være bekymret for batteriene, når vi nå snakker om opp mot 1,6 millioner kilometers holdbarhet?
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.