Varme i bil

- Det tok ikke lang tid før det ble ubehagelig

NAFs siste test er en advarsel til alle bilister i sommervarmen.

VARMT: Dagbladets reporter Emilie Rydning skulle teste hvor varmt det kan bli i en bil som sitter i solen. Reporter: Emilie Rydning Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NAF har testet hvor fort bilen blir varm når den står parkert i sommervarmen.

Testen viser med all tydelighet hvorfor det er livsviktig at du ikke forlater hund eller små barn i en varm bil.

- I løpet av en halvtime var temperaturen 20 grader varmere enn utetemperaturen, sier senior kommunikasjonsrågiver Nils Sødal i NAF.

- Raskt ubehagelig

Temperaturen i bilen kan bli svært høy når bilen står ute i sommersola.

For å vise hvor fort temperaturen stiger, parkerte NAF en bil i sommersola en dag i midten av august og satte en temperaturmåler inne i bilen.

Temperaturen ute var 24 grader under testen.

- Det ble overraskende raskt varmt inne i bilen. Det tok ikke lang tid før det begynte å bli ubehagelig å sitte inne i bilen, sier Sødal.

Snakk om minutter

I løpet av bare 5 minutter var temperaturen steget til 34 grader, og etter 10 minutter var det over 37 grader inne i bilen.

Etter en halvtime var det over 44 grader varmt i bilen. Det betyr at temperaturen steg med 20 grader i forhold til utetemperaturen i løpet av 30 minutter.

- Varmen stiger overraskende fort og for små barn kan dette være farlig. De regulerer ikke kroppsvarmen gjennom svetten så godt som oss voksne, sier Sødal.

Den voldsomme temperaturstigningen skyldes at solstrålene reflekteres i dashbord, seter og utstyr i bilen. Dette gjør at varmen fra solstrålene forsterkes i bilen.

I NAFs test opplevde de at kamerautstyret slo seg av på grunn av den høye varmen. Utstyret ble også så varmt at NAF-ansatte brant seg på fingrene da de tok i det.

- Svært farlig

Kristin Wear Prestrud er klinikkleder ved Veterinærhøgskolen NMBU. Hun sier at det fort blir veldig ubehagelig for hunden å være innelåst i en varm bil.

I verste fall kan det være livstruende for hunden.

- Normalt har hunder en kroppstemperatur på rundt 38,5 grader, men innestengt i en varm bil kan kroppstemperaturen øke. Kommer den opp i over 40 grader, begynner det å bli svært farlig og i verste fall dødelig for hunden, sier Prestrud.

Hunder svetter ikke, men peser for å motvirke økt kroppstemperatur. Varmetapet skjer ved fordampning fra luftveiene, så når hunder peser mye, vil de fort kunne bli dehydrerte.

Vanligvis vil en hund oppsøke skygge, et kjølig sted, vann eller liknende når det blir for varmt, men det kan de ikke gjøre i en varm bil.

Pesingen fra hunden gjør også at luftfuktigheten i bilen stiger, og når luftfuktigheten i bilen blir for høy, klarer ikke lenger hunden å kvitte seg med fuktighet og redusere kroppsvarmen.

Det blir en ond sirkel.

Avhenger av snuta

Hvordan hunden reagerer på varme er avhengig av størrelsen på hunden og hvilken type hund det er.

- Hunder med kort snute takler varmen dårligere, fordi de har liten slimhinneoverflate i nesehulen og ofte trang passasje i luftveiene. Dermed klarer de ikke å kvitte seg med så mye fuktighet når de peser, sier Prestrud.

Det enkleste rådet er å la hunden være hjemme når du drar på handletur. Hunden har det bedre hjemme enn i en varm bil.

Om du allikevel må la hunden være igjen i bilen når du gjør ærend, så parker bilen i skyggen og forsikre deg om at det ikke vil komme sol på bilen i løpet av den tiden du er borte.

Åpne vinduer så mye som mulig. Vær oppmerksom på at temperaturen i bilen kan stige raskt selv om bilen ikke står i direkte sollys, så gjør unna ærend så raskt som mulig, oppfordrer Prestrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.