Førerkort:

Detaljen de færreste kjenner til

... men som kan koste deg dyrt.

Regelverket gjør at du risikerer å gå flere måneder ekstra uten lappen. Foto: Steinar André Danielsen.
Regelverket gjør at du risikerer å gå flere måneder ekstra uten lappen. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert

(Elbil24): Elbil24 har tidligere skrevet om en funksjon som gjør det mulig for deg å sjekke hvor mange prikker du faktisk har på førerkortet.

Bryter du trafikkreglene, og blir tatt for det, vil du straffes med forenklede forelegg - og de nevnte prikkene.

Hvor mange prikker du får, avhenger av hvor alvorlig overtredelsen er. Denne fullstendige oversikten viser hvor mange prikker hver enkelt overtredelse fører til.

Tidligere prikker kan svi

Har du prikker på førerkortet, bør du være klar over at lappen ryker i seks måneder om du får åtte prikker eller mer i løpet av tre år.

I tillegg er det faktisk slik at dersom du har prikker på førerkortet når du begår en overtredelse som direkte fører til tap av førerretten, vil du få forlenget tap av førerretten.

Et eksempel på en alvorlig overtredelse som direkte fører til at lappen ryker, er å kjøre i minst 106 km/t i en 70-sone. Gjør du dette, og samtidig har prikker på førerkortet fra før av, vil du gå flere måneder ekstra uten førerrett.

- Når man mister føreretten på grunn av en alvorlig overtredelse, tas tidligere prikker med i betraktning ved utmåling av tapstidens lengde, opplyser embetsverket i Samferdselsdepartementet til Elbil24.

  • Har du sett denne?
I denne videoen sjekker vi avviket på speedometeret i vår bil – det kan du enkelt gjøre med din også. Video: Pål Joakim Pollen / Elbil24 Vis mer

3-5 måneder ekstra uten lappen

De informerer videre om at forlengelsen av tapstiden avhenger av hvor mange prikker du faktisk har fra før når den alvorlige overtredelsen finner sted:

  • 1-4 prikker fra før gir 3 måneder ekstra tap av førerretten
  • 4-7 prikker fra før gir 5 måneder ekstra tap av førerretten

- Selv om ikke prikkene i seg selv medfører tap av førerett, har føreren vist trafikkfarlig adferd som det er naturlig at tas hensyn til når føreretten uansett tapes. Prikkene slettes når føreren får tilbake føreretten, forklarer embetsverket i Samferdselsdepartementet.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.