Førerkort:

Detaljen kan koste deg dyrt, men de færreste kjenner til den

Har du prikker på førerkortet - eller er i faresonen - bør du lese videre.

PRIKK PÅ PRIKK: Når du har fått prikker på førerkortet, er det en del forhold du må være klar over. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PRIKK PÅ PRIKK: Når du har fått prikker på førerkortet, er det en del forhold du må være klar over. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Elbil24 har tidligere skrevet om en ny funksjon som gjør det mulig for deg å sjekke hvor mange prikker du faktisk har på førerkortet.

Bryter du trafikkreglene, og blir tatt for det, vil du straffes med forenklede forelegg - og de nevnte prikkene.

Hvor mange prikker du får, avhenger av hvor alvorlig overtredelsen er. Denne fullstendige oversikten viser hvor mange prikker hver enkelt overtredelse fører til.

Tidligere prikker kan svi

Har du prikker på førerkortet, bør du være klar over at lappen ryker i 6 måneder om du får 8 prikker eller mer i løpet av 3 år.

I tillegg er det faktisk slik at dersom du har prikker på førerkortet når du begår en overtredelse som direkte fører til tap av førerretten, vil du få forlenget tap av førerretten.

Et eksempel på en alvorlig overtredelse som direkte fører til at lappen ryker, er å kjøre i minst 106 km/t i en 70-sone. Har du prikker på førerkortet da, vil du gå flere måneder ekstra uten førerrett.

- Når man mister føreretten på grunn av en alvorlig overtredelse, tas tidligere prikker med i betraktning ved utmåling av tapstidens lengde, opplyser embetsverket i Samferdselsdepartementet til Elbil24.

  • Har du sett denne?
I denne videoen sjekker vi avviket på speedometeret i vår bil – det kan du enkelt gjøre med din også. Video: Pål Joakim Pollen / Elbil24 Vis mer

3-5 måneder ekstra uten lappen

De informerer videre om at forlengelsen av tapstiden avhenger av hvor mange prikker du faktisk har fra før når den alvorlige overtredelsen finner sted:

  • 1-4 prikker fra før gir 3 måneder ekstra tap av førerretten
  • 4-7 prikker fra før gir 5 måneder ekstra tap av førerretten

- Selv om ikke prikkene i seg selv medfører tap av førerett, har føreren vist trafikkfarlig adferd som det er naturlig at tas hensyn til når føreretten uansett tapes. Prikkene slettes når føreren får tilbake føreretten, forklarer embetsverket i Samferdselsdepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.