Greater Bay Technology

Dette batteriet vil nordmenn elske!

I fremtiden blir kanskje ikke vinteren en like stor utfordring.

VARMES KJAPT: På bare fem minutter kan dette batteriet varmes fra –20 til +25 grader. Det kan bety både raskere lading og bedre rekkevidde på vinterstid.
VARMES KJAPT: På bare fem minutter kan dette batteriet varmes fra –20 til +25 grader. Det kan bety både raskere lading og bedre rekkevidde på vinterstid. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Når en produsent oppgir rekkevidden på en elbil, er den basert på den standardiserte WLTP-målemetoden, som foregår i 23 varmegrader.

Men når gradestokken viser 15 blå her i landet på vinteren, er sannheten en helt annen. Det er ikke uvanlig at bilene taper både 20 og 30 prosent – ja kanskje mer – på vinterstid.

Årsaken er blant annet at et kaldt batteri får høyere intern motstand, og at det da også går med energi på å varme batteriet til mer egnet driftstemperatur, i tillegg til at man gjerne vil ha det komfortabelt i kupeen, som gjør at varmeapparatet bruker mye energi.

Å rulle inn på en ladestasjon med kaldt batteri gjør dessuten at ladinga går fryktelig mye tregere enn hva den gjør på sommerstid. Mange biler lar deg derfor forvarme batteriet, som gjerne må gjøres en time før det skal lades på vinterstid.

– Alle batterier utsettes for slitasje sier batteriforskeren, men du kan selv være med på å påvirke hvor fort det skjer. Vis mer

Mener å ha løst problemet

Ingeniørene i Guangzhou Juwan Technology Research, eller «Greater Bay Technology» som et mer internasjonalt klingende navn, mener nå ha å løst problemet med kalde batterier.

Ved å bruke superledende materialer hevder de nemlig at deres nye batterier kan fungere som normalt etter seks minutter, uavhengig av temperaturen ute.

På en demonstrasjon forleden dag varmet de batteriet fra –20 grader til +25 grader på bare fem minutter, melder Electrek.

Dette batteriet vil nordmenn elske!

– Basert på essensen av batterivarmeveksling, utnytter GBTs Phoenix-batteri fullt ut sine opprinnelige lette og ultrahøy-termiske ledningsevne, lavdimensjonale materialer, og utnytter cellens varmevekslingsområde best mulig, samtidig som det bygger opp et 3D-termisk styringssystem. Varmevekslingen økes med 18 ganger sammenlignet med tradisjonelle løsninger, og oppnår ekstremt rask avkjøling og oppvarming, med en temperaturkontrollhastighet som er økt med tre ganger, heter det seg fra selskapet.

Høyeffekt-lading

Selskapet har sprunget ut fra kinesiske GAC Motor, som blant annet har samdriftsavtaler med Honda, Toyota og BYD og er blant de største aktørene i Kina. På bare to år har verdien på selskapet passert én milliard dollar og klassifiseres derfor som en såkalt «unicorn»-oppstartsbedrift.

Phoenix-batteriet skal dessuten være i stand til å lades fra 0–80 prosent på bare seks minutter. Greater Bay Technology har allerede levert et batteri som skal kunne fullades på 15 minutter, og som vil dukke opp i SUV-en GAC Aion V Plus.

– Phoenix-batteriet løser ikke bare den lange ladetiden for elbiler, men også andre utfordringer. Uansett om det er en varm dag eller en kald dag, vil ikke rekkevidden til Phoenix-batteriet bli påvirket, hevder Greater Bay Technology-sjefen Huang Xiangdong

Så får vi se om vi i fremtiden kan rulle inn på en hurtiglader med kaldt batteri uten å straffes hardt. Ambisjonen er i hvert fall at de første bilene med Phoenix-batteri kan rulle på veiene allerede i 2024.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.