Posten velger elbiler på Svalbard

Dette bildet vekker oppsikt i USA

Alle Postens kjøretøy på Svalbard er nå helelektriske. Det får amerikanerne til å sperre opp øynene.

Her viser Posten Norge frem sine fire modeller - deriblant den største og første elektriske lastebilen som skal brukes på Svalbard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Her viser Posten Norge frem sine fire modeller - deriblant den største og første elektriske lastebilen som skal brukes på Svalbard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): «Se her, DeJoy! Posten på Svalbard velger helelektrisk i 20 kuldegrader.»

Slik lyder lyder overskriften i en artikkel hos det store amerikanske nyhetsnettstedet Electrek. DeJoy, som heter Louis til fornavn, er konsernsjef i det amerikanske postvesenet. Oppslagsbildet i artikkelen er det samme bildet som du ser over.

Electrek er kjent for sin omfattende, positive dekning av elektrisk transport og har nå bitt seg merke i utviklingen i Norge.

Her har nemlig Posten knekt koden for hvordan de skal bli fossilfrie også i arktiske forhold. En el-lastebil settes nå i drift på Svalbard.

- Nå er vi der at vi kun har elektriske kjøretøy på Svalbard. All distribusjon skjer nå med fossilfrie kjøretøy, sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten til NTB.

Verdens nordligste el-lastebil

Den siste brikken som skulle på plass, var en lastebil som kunne takle de røffe forholdene og den ekstreme kulden.

Det har de nå funnet i en Scania-lastebil som har vist seg å fungere fint selv i temperaturer under 20 minusgrader.

- Foran oss har vi en lastebil på 19 tonn, som nå settes inn i ordinær drift etter at vi har testet den i arktiske forhold i en måned.

- Den har levert på forventningene, så nå blir den stående her oppe. Så det blir verdens nordligste elektriske lastebil i drift, sier Pettersen.

- Lær av Norge

Slikt setter spor i USA, hvor det planlegges for at kun 20 prosent av den neste generasjonen postbiler skal være helelektriske. Electrek, som altså er opptatt av elektrisk transport og bærekraftig energi, er lite imponert over de planene.

Electrek skriver at de mener det amerikanske postvesenet bør lære av land som Norge, og nevner også Tyskland som et land som har kommet langt i arbeidet med overgangen til elektriske postbiler.

- Denne historien viser, nok en gang, at elbiler er fullt kapable i ekstreme miljøer. Hvis du kan bruke elbiler på Svalbard, kan du trolig gjøre det hvor som helst, skriver Electrek.

Har du sett denne?

Den ombygde bobla er raskere enn en Tesla 3 performance. Videoen viser løpet, og hva eieren har gjort for å lage klodens raskeste folkevognboble. Vis mer

Forsynes av kull

Den nye, elektriske lastebilen på Svalbard skal frakte pakker, brev og gods mellom flyplassen, postterminalen og postkontoret i Longyearbyen – en relativt kort rute.

- Nå har vi en fossilfri kjøretøypark. Så er det selvfølgelig en utfordring hvor energikilden kommer fra her oppe, men det er en jobb som er større enn det Posten kan gjøre på egen kjøl. Men både kjøretøyene våre og hele terminalen vår på Svalbard er fullelektrisk, sier Pettersen.

Han sikter til at Longyearbyen fortsatt forsynes med strøm fra kullkraftverk – noe som etter planen skal fases ut fra 2023.

Det nye bil-tilskuddet har vært gjennom omfattende testing. Først ble lastebilen prøvd på Østlandet, så kjørte Posten den opp til Tromsø.

- Den skulle over Saltfjellet, noe vi var veldig spente på. Samtidig ønsket vi å avdekke ladeinfrastrukturen for tyngre kjøretøy. Alt var fint til vi begynte å passere Nord-Trøndelag. Da var ikke ladeinfrastrukturen spesielt god, men kjøretøyet fungerte som bare det, sier Pettersen.

Den store styrkeprøven

Etter noen måneder i drift i Tromsø, valgte Posten å utsette bilen for en siste styrkeprøve på Svalbard, hvor det nå altså er besluttet at den blir værende.

På fastlandet er det ennå en vei å gå før Posten blir fossilfrie, men erfaringene fra Svalbard viser at temperaturene ikke nødvendigvis står i veien.

Ved inngangen av året var 37 prosent av kjøretøyene til Posten fossilfrie, ifølge Pettersen.

Utskiftingen av de tyngre kjøretøyene startet for ett år siden.

- Totalt har vi fem elektriske lastebiler, og vi har 65 nye lastebiler i bestilling, avslutter pressesjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.