Veimerker mot råkjørere

Dette er faktisk gjort med vilje

Vanligvis merkes veiene så lett forståelig som mulig, Ikke i denne byen. Her skal forvirrende striper få bukt med råkjøring.

MOT RÅKJØRERE: Denne måten å merke veien på er et forsøk på å få råkjørere til å senke farten. Foto: Instagram/TheNorskaPaul
MOT RÅKJØRERE: Denne måten å merke veien på er et forsøk på å få råkjørere til å senke farten. Foto: Instagram/TheNorskaPaul Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Det er en vanlig oppfatning at klar og tydelig veimerking, som er enkel å forstå for bilføreren, er bra for trafikksikkerheten.

Men i den franske byen Bauné går veimyndighetene motsatt vei. I dette veikrysset, hvor flere hovedveier møtes, har de lenge vært plaget med bilister som kjører alt for fort.

Fartsgrensen er 20 km/t, men som regel kjører de fleste i 50. Skiltene som er satt opp, fungerer ikke, ifølge de lokale myndighetene.

Det ser kanskje ut som om vedkommende som har merket opp dette krysset har vært full, men slik er det ikke. Stripene som går på kryss og tvers er ment å gjøre bilførerne så bevisste (eller usikre) at de slakker av på tempoet. Stripene er designet spesielt for formålet og skal være skli-sikret slik at biler, syklister og motorsyklister ikke forulykker.

VIRKER, VIRKER IKKE: Noen sjåfører sier at de kjører saktere, andre at de kjører like fort bare de blir kjent med de merkelige stripene. Foto: nstagram/TheNorskaPaul
VIRKER, VIRKER IKKE: Noen sjåfører sier at de kjører saktere, andre at de kjører like fort bare de blir kjent med de merkelige stripene. Foto: nstagram/TheNorskaPaul Vis mer

Kjører like fort

– Det er 2 300 kjøretøyer som passerer her om dagen. Mange av dem kjører for fort her, som i alle andre landsbyer i Frankrike, sier Gregoire Jauneault, varaordføreren i kommunen Loire-Authion, til TV-stasjonen TFI, ifølge Autobild

Om stripene har hatt noen effekt gjenstår og se. Noen bilister sier at de har senket farten, mens andre sier at de var oppe i den samme hastigheten gjennom krysset i løpet av kort tid. Noen kritikere hevder at linjene er farlige, misvisende og skaper problemer i stedet for å løse dem.

Vi ha ikke lykkes å få noen kommentar fra norske veimyndigheter på dette, men regner med at vi neppe får se slik veimerking i Norge med det første.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.