Biler uten baklys

- Dette er farlig

Biler uten tente baklys på halvmørke veier i regn, tåke og snøvær er trafikkfarlig og årsaken til mange påkjørsler bakfra.

SER DU BILEN?: Foran oss ligger det en bil uten baklys. Umulig å se og veldig skummelt på mørke og våte høstveier. Er bilen din mørklagt kan politiet gi deg kjøreforbud. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Påstanden kommer fra Petter Wilhelm Gilbert. Han har kjørt mye bil både i Norge og Sverige, og ser hele tida bilister som ikke har fått med seg hvordan lysene på moderne biler med automatisk lystenning virker.

- Folk tror at så lenge lysbryteren står på «auto» så er alt OK. Slik er det jo ikke. Sensoren til lysene måler bare hvor lyst det er, ikke at sikten og de øvrige forholdene langs veien er dårlig. Da er kjørelysene foran tent, men ikke baklysene, sier Gilbert.

Årsak til krasj

Han nevner et par eksempler:

- Når det er skumring, tåke eller regn i lufta, kan det være lys nok, men likevel er sikten svært dårlig. Automatikken blir lurt og tenner ikke lysene bak.

- Et annet eksempel er ved lav sol og motlys morgen og ettermiddag. Baklysene tennes ikke og bilen foran kan være svært vanskelig å oppdage for dem som kommer bak. Jeg mener at dette er trafikkfarlig og årsaken til mange påkjørsler bakfra, sier Gilbert.

«AUTO» FUNKER IKKE: Lysbryteren i «auto» betyr ofte at bare lysene foran på bilen er tent. For å være sikker på at du har lys bak på bilen i dårlig vær, må du sette bryteren «på». Foto: Rune Korsvoll
«AUTO» FUNKER IKKE: Lysbryteren i «auto» betyr ofte at bare lysene foran på bilen er tent. For å være sikker på at du har lys bak på bilen i dårlig vær, må du sette bryteren «på». Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Virker ikke på «auto»

I Norge er det påbudt med kjørelys foran på bilen om dagen. Det tennes automatisk når tenningen slås på. Hovedlysene og baklysene på mange moderne biler styres imidlertid av en lyssensor så lenge lysbryteren står på «auto». Lyssensoren oppdager når det blir nattemørkt eller når du kjører inn i en mørk tunnel. Da tennes alle lysene på bilen automatisk.

I skumring med regn og litt tåke er det ikke alltid sensoren får med seg at sikten likevel er svært dårlig. Spesielt ikke dersom du kjører på en vei med gatelys. Heller ikke når det snør skjønner lyssensoren at sikten kan vær dårlig.

Dette er løsningen

For å være sikret at også baklysene er tent når kjøreforholdene er vanskelige, må du rett og slett sette lysbryteren i «på»-stilling.

Er du usikker på når baklysene på bilen din er tent, eller i hvilken stilling bryteren må stå for at baklysene skal tennes, er det en svært enkel måte å finne ut et på: Rygg bilen inn mot ett av de store vinduene i den lokale butikken og sjekk i speilet. Da kan du prøve deg fram med lysbryteren. Gjør denne sjekken både i dagslys og når det er blitt mørkt.

Da kan du samtidig sjekke at bremselys, blinklys og de andre lysene virker som de skal - uten å gå ut av bilen.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.