Bilmesse i München:

Dette er neste generasjon BMW

München: En helt ny måte å lage elbiler på fra BMW. Og neste bil ut er....

Dette er neste generasjon BMW
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24 i München): På bilmessen i München, som er hjemmebanen til BMW, starter merket lanseringsracet for de neste tre årene. Her viser selskapet frem sin nye BMW Neue Klasse, som litt mer folkelig forklart er starten på deres nye liv.

Internt i selskapet har det nye livet allerede startet. For oss forbrukere vil det første produktet fra det nye BMW komme på markedet i 2025. Men husk, 2023 er snart over, så vi er ikke veldig langt unna et kommende startskudd. Og når startskuddet først har gått går det slag i slag.

KINOSAL: Undeholdning i bil blir aldri det samme. Bli med på test av kinoen i BMW i7! Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Seks nye på to år

For fra den første bilen i deres nye liv er rullet ut, skal det lanseres minst seks forskjellige modeller på bare den neste 24 månedene.

Den første bilen blir en bil samme segment som dagens 3-serie. Navnene er foreløpig ukjent. Det skal deretter komme en sporty SUV, og vi må forhåpentligvis tro det kommer en mer kompaktbil, tilsvarende konseptbilen de har lansert under navnet «BMW i Vision Circular», som var den første bilen ut i konseptserien Neue Klasse, og ble vist høsten 2021.

Dette er neste generasjon BMW

Foruten BMW i3, som undertegnede så som ferdig bil allerede i 2011, og den nåværende BMW iX, har BMW laget elbil på en plattform bilene har delt med de fossile utgavene. Vi snakker da om biler som eksisterende BMW i4 og i7, samt den kommende i5. BMW har gjort denne spagat-øvelsen på fremragende måte, men for det fremtidige elbil-markedet går de nå «all-in».

Batterier i strukturen

Ettersom de nye bilene er laget som elbiler fra bunnen av, har BMW valgt å legge batteriene rett inn i bilstrukturen. Cellene puttes med andre ord ikke inn i moduler, som igjen puttes inn i batteripakker, som til slutt monteres inn i en bil. Dette blir for ineffektivt.

Løsningen der cellene pakkes i moduler er per i dag det vanligste, og kalles Cell-to-module. Noen setter derimot cellene rett i batteripakken, uten å vi modulene. Dette kalles Cell-to-pack, naturlig nok. At cellene monteres rett i bunnen på bilen er noe som foreløpig bare snakkes om, men vil bli mer og mer vanlig i fremtiden. Dette omtales som Cell-to-body, selv om BMW kaller det «Pack to open body».

Det aller viktigste er uansett hva disse battericellene består av, og hva de yter – både i effekt ut og inn.

Dette er neste generasjon BMW

BMW forteller at de nå går over fra firkantede prismatiske celler, som er veldig vanlig i dag, til runde celler, slik vi kjenner de fleste batterier til lommelykter og annet. Størrelsen blir derimot veldig forskjellig, og BMW kommer til å ta i bruk to forskjellige typer, der omkretsen er lik, men høyden er forskjellig.

På denne måten har de ikke bare battericeller som kan passe inn i forskjellige type biler, men kan lett også veksle på lav eller høy kapasitet ved å benytte de lavere cellene i de små batteriene, og høye til bilene der lengre rekkevidde og høyere ytelser er fokuset. De trenger med andre ord ikke fjerne de fremre eller bakerste modulene, noe som strukturelt endrer bilens vektbalanse. Ved å redusere kapasitet i høyden i stedet, vil man fortsatt ha den samme balansen i bilen, noe som gjør det lettere å benytte samme chassis-oppsett.

I de nye cellene, som fortsatt er litium-ion, vil energitettheten økes med rundt 20 prosent, mens rekkevidden økes med 30 prosent. At rekkevidden økes med 30 prosent når energitettheten økes med «bare» 20 prosent, kan ha med plassutnyttelse som følge av cell-to-body pakkingen av celler å gjøre.

Økt ladefart

Uten at BMW sier noe om hvorvidt de vil benytte 400 volt eller 800 volt ladespenning, så forteller de likevel at også ladefarten skal økes med rundt 30 prosent. Dette lar seg fortsatt gjøre, selv om de beholder 400 volt ladespenning. De får ikke økt toppeffekten nevneverdig, ettersom dagens 400-volts ladenettverk stort sett bare gir 200 kW på det meste, men BMW kan gjøre mye med ladekurven, slik at de kan håndtere høyere ladeeffekt over lengre tid, og på den måten hente de lovede 30 prosentene i ladefart.

De første bilene fra det nye BMW skal produseres i Ungarn, for de litt senere også vil trille ut av fabrikken i München, før produksjonen også settes i gang i Mexico. Fabrikken i Ungarn er for øvrig noe av det mest fremtidsrettede som finnes i bilbransjen, og skal ifølge lovnadene drive fullt og helt uten fossilt drivstoff.

I Norge er vi snart 100 prosent elektriske, når det gjelder nybilsalget (83,5 prosent i skrivende stund), så for oss høres det ikke spesielt flatterende den nye Neue Klasse serien fra skal utgjøre over halvparten av BMW-produskjonen i 2030, men tro meg. Det tar tid å snu det globale markedet i denne retningen, så når BMW sier over halvparten i 2030, så er dette absolutt anstendig.

Ekstra lovende er det å høre BMWs løfter om at endringen ikke skal få følger for de typiske egenskapene man forbinder med BMW, noe entusiastene forhåpentligvis setter pris på.

Myte tyder på at de fortsatt henger med, vel vitende om hvilken suksess BMW i4 ble for merket, en bil som blant annet ble kåret til «Årets Bil» da den ble lansert.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.