Høyest andel elbiler

Dette er Norges elbil-hovedstad

Ingen andre steder er elbilandelen større enn i regnbyen i vest.

GRØNN BY: Ingen andre byer i Norge har større elbilandel enn i Bergen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GRØNN BY: Ingen andre byer i Norge har større elbilandel enn i Bergen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Det begynner å bli noen år siden Bergen ble regnet som Norges hovedstad, men nå kan bergenserne i hvert fall skryte av at de bor i Norges elbil-hovedstad.

Høyeste elbil-tetthet i Europa

Fersk statistikk fra Opplysningsrådet for veitrafikk, viser nemlig at elbilandelen i Bergen i janurar 2023 var på hele 37 prosent. Når man vet at elbilandelen totalt sett er på 21 prosent, er det ingen tvil om at bergenserne går foran som gode eksempler.

- Det er ingen byer der det grønne bil-skiftet har kommet så langt som i Bergen. Så langt vi vet har Bergen den høyeste elbil-tettheten i Europa. Byen er på vei til å nå sine mål for utskiftning av bilparken, sier pressesjef i Naf, Ingunn Handagard.

Fortsetter etter videoen

SLEEPING KIT: Nå kan du glemme dyre hotellrom. Det sørger innholdet i denne kofferten for. Vis mer

På andreplass av byene kommer Oslo med 34 prosent, og på tredjeplass kommer Trondheim med 28 prosent.

Det er imidlertid Bergens nabokommune Askøy, som ligger helt på topp på elbilstatistikken. Her er elbilandelen på hele 41 prosent. Ifølge Handagård er det typisk for kommuner som ligger like utenfor store bomringer, å ha høy elbilandel.

- Bompengefritaket har nok gjort at en del kommuner har usedvanlig høy elbiltetthet. Vi ser det samme i andre kommuner som ligger utenfor store bomringer, som Lørenskog, Bærum, Lier og Malvik. Alle disse kommunene har en elbilandel på over 30 prosent, sier hun.

Tregere i distriktene

Tallene for distrikene er ikke like oppløftende, sett med elbil-øyne. I mange distriktskommuner er elbilandelen fortsatt under 10 prosent. Nissedal, Vardø, Høyanger, Lurøy, Andebu og Ringebu.

– I distriktene kjører mer enn ni av ti fortsatt noe annet enn elbil. Folk i distriktene kommer til å merke at det blir dyrere både å kjøpe og bruke elbil nå, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i Naf, Norges Automobil-Forbund.

21 prosent på landsbasis

I fjor var fire av fem nyregistrerte biler elektriske, her til lands. Og med en elbilandel totalt på 21 prosent er Norge i en særstilling i Europa. Til sammenligning var elbilandelen i Sverige 3,97 prosent, Danmark 3,72 og 3,44 prosent i Nederland i 2022, viser tall fra EU-kommisjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.