Kjøpe elbil

Dette gjør strømprisene med interessen for elbil

Høye strømpriser påvirker nordmenns forhold til elbil, men i mindre grad enn man kanskje kunne frykte, ifølge en ny undersøkelse.

De nye hjemmeladerne lar strømmen gå begge veier. Vis mer
Publisert

(Elbil24): Det har blitt vesentlig dyrere å være elbil-eier det siste året, først og fremst takket være dyrere strøm. Dette er særlig merkbart for deg som må benytte hurtigladere langs veiene. Den siste tiden har nær sagt alle de store ladeoperatørene skrudd opp prisene sine betraktelig.

Men også på hjemmebane har strømmen blitt vesentlig dyrere, og selv med strømstøtte merkes det at det er blitt dyrere å lade. I tillegg har vi fått endringer i fastledd-delen av strømregningen, som kan slå uheldig ut for elbil-eiere:

- Minimal økning

I en undersøkelse foretatt av Norstat for Naf i vår, svarte 26 prosent av de spurte at de høye strømprisene hadde gjort at interessen for å eie elbil sank. I september svarte 29 prosent av de spurte det samme - en økning på 3 prosent.

- Økningen er minimal når vi vet at strømprisene har økt mye siden mars og nådde nye høyder i september. Samtidig tar nå strømstøtten en større andel av regningen for ladingen av elbilen hjemme enn tidligere i år. Det redder mye av interessen for elbil, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Naf, Nils Sødal.

Andelen som svarer blankt nei på spørsmålet, har samtidig økt fra 46 prosent til 50 prosent. En av årsakene kan være at samtidig som strømprisene har økt, har også bensin- og dieselprisene økt dramatisk.

Må koste 5-6 kroner før det blir like dyrt

Naf har regnet ut at strømprisene må ligge et sted mellom 5 og 6 kroner pr kilowattime, før det blir like dyrt å kjøre elbil som å kjøre dieselbil (med utgangspunkt i en pumpepris på 23 kroner literen). Da er imidlertid ikke strømstøtte og elbilfordeler, som lavere satser i bomstasjonene, tatt med i regnestykket.

- Fortsatt vil det lønne seg med elbil også uten strømstøtte, men om prisen går opp til de nivåene som er spådd i vinter, ville elbileierne fått samme utgifter til drivstoff som dieselbileieren uten støtten fra staten, sier Sødal.

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.