Dette «hotellet» er avhengig av elbiler

En elbil er en gigantisk powerbank på hjul. Nå vil Hyndai løfte bruken til nye nivåer.

POPUP-HOTELL: Et hotellrom, en mini-restaurant og en mini-kino, alle drevet av tre Hyundai Ioniq 5. Foto: Hyundai
POPUP-HOTELL: Et hotellrom, en mini-restaurant og en mini-kino, alle drevet av tre Hyundai Ioniq 5. Foto: Hyundai Vis mer
Publisert

(Elbil24): Å kjøre rundt i elbiler med en svær batteripakke om bord, åpner for en rekke muligheter som er umulig med fossilbiler.

Elbiler hjelper strømnettet

Vi har allerede omtalt hvordan elbiler som er tilkoblet strømnettet kan føre strøm tilbake til nettet når belastningen i er størst, og dermed kutte strømtoppene dramatisk.

Vi har også testet hvordan en elbil kan forsyne en enkel hytte med strøm en hel helg, og fortsatt ha nok kapasitet igjen til at man kommer seg hjem - eller i verste fall til nærmeste ladestasjon.

Åpner «hotell»

Hyundai er blant bilprodusentene som har kommet lengst på disse områdene, og har nettopp åpnet dørene til et «hotell» som drives utelukkende av strøm fra elbiler. Vi skriver hotell i anførselstegn, for i praksis er det snakk om ett hotellrom innbakt i en hytte, en liten restaurant og en liten kino - alt drevet av strøm fra tilkoblede elbiler.

Og nei - hotellet er ingen fast installasjon, men en popup-løsning for å demonstrere hvor vi kan være på vei en gang i fremtiden. For kanskje blir det slik i fremtiden, at man bruker store batterier til å forsyne boliger, hytter og hoteller med strøm når prisene i nettet er høyest, og så lades batteriene opp igjen når prisene er lavest.

HOTELLROM: Hotel Hyundai er først og fremst en smakebit av en fremtid bilprodusenten ser for seg. Foto: Hyundai
HOTELLROM: Hotel Hyundai er først og fremst en smakebit av en fremtid bilprodusenten ser for seg. Foto: Hyundai Vis mer

V2L gjør det mulig

I et slik scenario passer nye elbiler perfekt, hvis de har støtte for strømuttak med effekt i kilowatt-klassen riktig nok - noe flere og flere biler har. Standarden for slike uttak har fått et navn - Vehicle to load - forkortet V2L, og det er denne som danner grunnlaget for Hyundai Hotel - som er plassert i Essex, nord for London.

Hotel Hyundai drives av strøm fra tilkoblede elbiler av modellen Ioniq 5. Hver bil støtter maksimalt strømuttak på 3,6 kilowatt gjennom vanlig AC-stikk (230V/50Hz), nok til samtidig bruk av for eksempel en panelovn, kokeplate, TV - og til belysning i hotellrommet.

Installasjonen skal holde åpent i 14 dager fra 19. oktober til 5. november. Bilprodusenten har allerede arrangert en konkurranse, der man har kunnet få en gratis overnatting i premie.

I videoen øverst under du se hvordan det gikk da vi testet V2L på en strømløs hytte tidligere i høst.

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.