Registrere bilen:

- Dette kan bli en dyr forglemmelse

Høsten 2022 avregistrerte flere hundretusen nordmenn campingvogna, bobilen og motorsykkelen digitalt for aller første gang.

- Kanskje tenker ikke folk på registreringen fordi skiltene fremdeles er festet til kjøretøyet?, spør vegvesenet. Foto: Kim Saatvedt/Per Høj/Statens vegvesen.
- Kanskje tenker ikke folk på registreringen fordi skiltene fremdeles er festet til kjøretøyet?, spør vegvesenet. Foto: Kim Saatvedt/Per Høj/Statens vegvesen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Flere glemmer å registrere bilen og det kan fort bli en dyr forglemmelse, sier Heidi Øwre i Statens vegvesen i en pressemelding.

Øwre viser til at det i fjor høst for aller første gang var mulig å digitalt avregistrere kjøretøyet sitt hjemmefra.

Svært mange nordmenn benyttet seg av denne muligheten. Tiden med å levere inn skiltene på en trafikkstasjon er dermed snart historie.

Problemet er at flere glemmer å registrere kjøretøyet sitt igjen når tiden er inne.

- Vi ser en økning i antall avregistrerte og uforsikrede kjøretøy i trafikken, sier Øwre.

Gebyr og inndratt skilter

Om du bruker et kjøretøy som er avregistrert får du et gebyr på 5000 kroner. Og skiltene blir inndratt.

Øwre understreker at manglende forsikring likevel kan gi den mest dramatiske konsekvensen.

- Kjører du med et avregistrert kjøretøy har du helt enkelt ikke gyldig forsikring, advarer hun.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

Digital avregistrering

Derfor benytter Statens vegvesen nå anledningen til å minne nordmenn om å registrere kjøretøyet sitt før det tas i bruk. For den digitale løsningen har kommet for å bli.

- Vi er glade for at kundene har fått en enklere hverdag og slipper å møte på trafikkstasjonen for å levere og hente skilt. Ordningen fungerer stort sett veldig bra, men du må huske å registrere bilen igjen, sier Øwre.

Selv om du har fått en avtale med forsikringsselskapet ditt, gjelder ikke forsikringen før kjøretøyet igjen er registrert hos Statens vegvesen.

Når forsikringen er på plass, må du huske å registrere kjøretøyet på vegvesen.no. Kjøretøy må også ha godkjent EU-kontroll, og det må ikke være andre mangler på kjøretøyet.

Ugyldig forsikring

- Vi er bekymret over at flere kjører rundt i bobiler, campingvogner og motorsykler som ikke er registrert. Kanskje tenker ikke folk på det fordi skiltene fremdeles er festet til kjøretøyet? spør Øwre.

Vegvesenet advarer om at dersom du er involvert i en ulykke eller et uhell, er det kun ansvarsforsikringen som dekker tap overfor andre parter. Den er ikke gyldig om kjøretøyet ikke er registrert.

- Ikke glem at hvis du har avregistrert kjøretøyet, er også ansvarsforsikringen automatisk sagt opp. Hvis kjøretøyet er uforsikret og du er involvert i en ulykke, blir du økonomisk ansvarlig.

Er kjøretøyet avregistrert, må du huske å registrere det for at forsikringen skal være gyldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.