Tesla Model Y og Model 3

Dette koster Tesla i andre land

Den som trodde at bil var mye billigere i Sverige, må tro om igjen. Norge er klart billigst i Europa.

LANGT DYRERE: I Hong Kong (bildet) betaler man 60-70 prosent mer for en Tesla enn man gjør i Norge. Foto: Budrul Chukrut/SOPA Images/NTB
LANGT DYRERE: I Hong Kong (bildet) betaler man 60-70 prosent mer for en Tesla enn man gjør i Norge. Foto: Budrul Chukrut/SOPA Images/NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det var ikke bare i Norge Tesla nylig kuttet prisene på Model 3 og Model Y. Priskuttet ble gjort verden over.

I Norge kan du nå få en Model 3 med drift på to hjul ferdig levert og inkludert avgifter for rett oppunder 400.000 kroner. For Model Ys del koster innstegsmodellen snaue 432.000.

Men hvordan er disse prisene i forhold til andre land? Elbil24 har sjekket hva disse to modellene koster i 15 land – både nært og fjernt. Alle prisene har vi hentet fra Teslas nettsider for de ulike landene.

Tesla Model 3

Starter vi med den rimeligste av de to, Model 3, koster den altså fra 399.982 kroner, ferdig levert her i Norge – uten vinterhjul. For sammenligningens skyld holder vi vinterhjulene utenfor handlekurven; det finnes mange land der vinterhjul er et ukjent begrep.

I tabellen under ser du hva Model 3 koster i ulike land. Du kan sortere tabellen ved å klikke på en av kolonneoverskriftene:

Vi har brukt valutakursene per 19. januar 2023. Som du ser er det kun i Kina du kan handle Tesla Model 3 billigere enn i Norge. Svenskene betaler nesten 28 prosent mer for innstegsmodellen.

Tesla Model Y

Også Model Y er svært gunstig priset i Norge kontra andre land – selv med både vektavgift og moms.

Bare se her:

Igjen er det kun Kina som er rimeligere, og i våre naboland er Tesla-prisene markant dyrere.

Merk som poengtert under tabellene at USA-prisene oppgis uten avgifter på Teslas nettsider, som varierer fra stat til stat. Landet har også en støtteordning som gjelder ut mars, men beror blant annet på bilens pris og hva husstanden tjener.

Blir nok forsterket med snittlønn

Snittlønnen i Norge er blant de høyere i dette selskapet, og hadde vi regnet ut hvor lenge man måtte jobbe for å få råd til en Tesla hadde nok Norge kommet enda mer fordelaktig ut i tabellene.

I hvert fall kontra Sverige: SSB oppgir at gjennomsnittlig månedslønn i 2021 var på 50.700 kroner her til lands, mens SCB (Statistikmyndigheten) oppgir at gjennomsnittslønna i Sverige var på 37.100 svenske kroner samme år.

Det året var valutakursen sjelden langt unna 100 og norske og svenske kroner derfor ganske jevnbyrdige. I snitt tjente nordmenn med andre ord rundt 35 prosent mer enn den jevne svensken.

Tar vi Polen som eksempel, er snittlønna der på drøye 14.800 kroner måneden per tredje kvartal 2022, altså under en tredjedel av hva den er i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.