Natrium-ion

Dette metallet kan gjøre elbiler mye billigere å lage

Den første elbilen med natrium-ion batteri, er allerede under uttesting.

REN NATRIUM: Jordskorpa inneholder 2,23 % natrium. Metallet finnes imidlertid ikke i ren form i naturen, fordi det reagerer så lett med andre stoffer. Foto: Wikipedia

REN NATRIUM: Jordskorpa inneholder 2,23 % natrium. Metallet finnes imidlertid ikke i ren form i naturen, fordi det reagerer så lett med andre stoffer. Foto: Wikipedia

Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Den klart dyreste enkeltkomponenten i en elbil, er batteriet. Cellene i den store, tunge batteripakka består av en rekke råstoffer som er til dels svært kostbare, ofte fordi tilgangen på dem er begrenset.

Problemet med litium

Litium er et godt eksempel. Metallet spiller en vesentlig rolle i de aller fleste moderne batterier, og selv om jordas litium-reserver er store, er selve utvinningen av metallet svært ressurskrevende - og ikke minst forurensende. Det siste året har prisene på litium skutt i taket.

Derfor jobber batteriprodusentene på spreng med å finne alternativer til råstoffene som det er vanskelig tilgang på - både for å få ned kostnadene og for å kunne øke produksjonstempoet.

Nylig skrev vi blant annet om LFP-batterier, som seiler opp som et svært spennende - og billigere batteritype enn litium-ion, og selv om den inneholder færre kostbare og sjeldne stoffer, er den fortsatt litium-basert.

Vil erstatte litium med natrium

I Kina kjøres det nå tester på et elbilbatteri der litiumet er erstattet med natrium. Natrium er det sjette mest vanlige grunnstoffet i jordskorpa, og er svært mye rimeligere å fremstille enn litium. Det er hovedgrunnen til at det nå gjøre forsøk med metallet i batteriproduksjon.

Natrium-ion skal også ha noen andre fordeler, blant annet når det kommer til ytelse og ladehastighet i kulde.

Fortsetter etter videoen

Hva gjør du dersom din bZ4X går tom for strøm? Ringer en venn med Kia! Vis mer

- Mest lovende alternativ

Bak forsøket står produsenten Hina Battery Technologies og bilprodusenten JAC - som for øvrig er norgesaktuelle med kompakt-suv-en e-JS4.

Testbilen er en liten bybil som er utstyrt med et natrium-ion-batteri på 25 kWh, som skal være nok til en rekkevidde på inntil 250 kilometer, ifølge en uttalelse fra batteriprodusenten, gjengitt av South China Morning Post.

«Økningen i litiumkarbonatprisene i fjor har gjort at mange batteriprodusenter møter stadig økende kostnadspress. Natrium-ion-batterier er mer kostnadseffektive, og fremstår som det mest lovende alternativet til litium-ion-batterier», heter det blant annet i uttalelsen.

Ifølge selskapets toppsjef Li Shujun, forventer de at produksjonskostnaden for en elbil kan reduseres med rundt 10 prosent ved å erstatte litium-ion-batterier med natrium-ion.

TESTBILEN: Det er denne elbilen som nå testes ut med det nye batteriet. Modellen heter Sehol E10X. Foto: JAC
TESTBILEN: Det er denne elbilen som nå testes ut med det nye batteriet. Modellen heter Sehol E10X. Foto: JAC Vis mer

Lavere energitetthet

Det er imidlertid ikke bare fordeler. Den største ulempen er energitettheten, som er betydelig lavere enn for tilsvarende litium-ion-batterier.

Hva den er i dette tilfellet, kjenner vi ikke til, men CATL har utviklet et natrium-ion-batteri med energitetthet på 160 Wh pr kilo. Til sammenligning kan litium-ion-batterier ha en energitetthet på 240-350 Wh pr kilo.

Få også med deg denne saken:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.