Solcelle i elbil

Dette panseret lader batteriet

Snart kan elbilen lage sin egen strøm. Tyske forskere har utviklet et panser som lade batteriet.

MAGISK STOFF: Dette fleksible materialet lager strøm når det utsettes for sollys. det legges direkte på metallet og kan tilpasses fasongen på hver enkelt bilmodell. Foto: Fraunhofer-Insititut
MAGISK STOFF: Dette fleksible materialet lager strøm når det utsettes for sollys. det legges direkte på metallet og kan tilpasses fasongen på hver enkelt bilmodell. Foto: Fraunhofer-Insititut Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Drømmen om at elbiler selv kan produsere deler av strømmen den bruker, har eksistert i en del år allerede. En moderne bil har en overflate på mer enn fire kvadratmeter som teoretisk skal kunne utnyttes til å produsere strøm fra solenergi. Så langt har ingen lyktes i å få dette til.

Riktignok har Toyota Prius solceller i soltaket, men de produserer ikke mer strøm enn at det holder til å drive kupé-viften når bilen er parkert en varm sommerdag.

For ikke lenge siden gikk selskapet Sono Motors, som skulle bygge en bil med 456 solceller integrert i karosseriet, konkurs. Solcellene skulle være i stand til å lade bilen med 25 mil i uka under optimale forhold.

Lager strøm

Nå kan det se ut som om vi er et skritt nærmere. På den store bilutstillingen IAA i München neste uke, viser forskere fra det anerkjente Fraunhofer-Institut i Tyskland fram et bil-panser som kan produsere strøm.

GIKK KONKURS: Sono Motors skulle bygge denne bilen kledd med 456 solceller. Det skulle gi en rekkevidde på 25 mil i uka under optimale sol-forhold. I fjor gikk selskapet konkurs før produksjonen startet. Foto: Sonos
GIKK KONKURS: Sono Motors skulle bygge denne bilen kledd med 456 solceller. Det skulle gi en rekkevidde på 25 mil i uka under optimale sol-forhold. I fjor gikk selskapet konkurs før produksjonen startet. Foto: Sonos Vis mer

Panseret, som foreløpig er tilpasset en Volkswagen Polo, er kledd med et fotovoltaisk materiale og deretter dekket med folie. Det fotovoltaiske materialet produserer strøm når det utsettes for sollys, akkurat som i en solcelle. Forskjellen er at her er det ikke lagt inn i glass, og dermed er det mye lettere. Å spare vekt er viktig for en elektrisk bil.

Serieproduksjon

- Vi ønsker å vise at det fungerer i praksis å kle en bil med en form for solceller. Overflaten på det panseret vi har utviklet er så slitesterkt at bilen kan kjøres i vaskemaskin, sier Martin Heinrich, koordinator for mobilitet ved Fraunhofer-Institut til Autobild.

Ifølge Heinrich er den nye teknologien klar for serieproduksjon. Den kan også benyttes på bilens tak, og skreddersys etter formen på hver enkelt bilmodell. Overflaten vil ha den samme fargen som bilen, og det fotovoltaiske materiale er ikke synlig. Hvor mye strøm et slikt «solcelle-anlegg» klarer å produsere, sier han ingen ting om. Det får vi trolig vite mer om når teknologien presenteres neste uke.

Uansett vil du nok fortsatt være avhengig av å lade bilen fra en vanlig kontakt dersom du kjører mye. Et slikt «solcelle-anlegg» vil først og fremst kunne fungere som en rekkevidde-forlenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.