Kan elbiler …?

Dette spør vi Google om

Og her er svarene på mange av de populære spørsmålene.

MANGE SPØR: Ja, kan man kjøre i kollektivfelt, lade i regnet eller bruke skjøteledning? Svarene finner du under. Foto: Pål Joakim Pollen
MANGE SPØR: Ja, kan man kjøre i kollektivfelt, lade i regnet eller bruke skjøteledning? Svarene finner du under. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Da undertegnede var ung ringte man gjerne foreldre eller andre bekjente om det var noe man lurte på. Nå er det først og fremst Google man tyr til for å utvide kunnskapen, eller for å finne fasiten når man diskuterer noe rundt middagsbordet.

Også når det gjelder elbil er det mange som spør Google om råd. I denne artikkelen besvarer vi noen av de mest populære spørsmålene:

Kan man starte elbil mens den lader?

Ja! Nå som det er ekstra kaldt ute er det definitivt ikke så fristende å sitte i en kald bil mens den lader, og det er heldigvis fullt mulig å ha på varmeapparat, bilstereo og lignende mens du står koblet til hurtig- eller lynladeren. Det gjorde jeg seinest i går kveld.

Det kan være at bilen din har en litt annen oppstartsrutine da – for eksempel ved å trykke to ganger på startknappen. Informasjon om dette finner du nok i brukermanualen.

Du vil da vil forbruke noe strøm mens du sitter der, men om bilen allerede er temperert, noe den bør være når du plugger i laderen, er det kanskje snakk om en kilowatts effekt som går med til oppvarming. Det utgjør uansett ikke stort – etter en halvtime i laderen har du med andre ord brukt 0,5 kWt på å ha det komfortabelt, eller da 4-5 kroner med dagens hurtigladepriser. Mange vil påstå at det er vel verdt pengene.

Husk dog at hvis du lader på en gatelader med lavere effekt vil det å ha det varmt inni bilen spise opp uforholdsmessig mye av det som blir tilført. Da er det bedre å se etter et varmt bygg i nærheten.

Kan man lade elbil i vanlig stikkontakt?

Ja, du kan lade i vanlig stikkontakt, men det er ikke anbefalt fordi vanlige elektriske kurser ikke er ment for så tung og langvarig belastning – det kan fort føre til varmgang og brann.

Frem til 1. juli 2022 var det lov å sette opp en egen ladekurs til elbilen via vanlig stikkontakt, ment til fast elbillading. Kravet var at kursen maksimalt kunne være på 10 A (ampere) og måtte ha jordfeilbryter type B. Det er fortsatt lov å lade bilen via et slikt oppsett, men etter 1. juli ble det ikke lenger tillatt å montere en slik løsning i nyinstallasjoner. Nå er det ladeboks som gjelder.

Lading i vanlig stikkontakt kan også gjøres som en nødløsning, for eksempel om du er på besøk hos noen som ikke har ladestasjon og trenger litt ekstra strøm for å komme deg hjem eller til nærmeste ladestasjon igjen.

Uansett anbefales det å følge godt med på lading i vanlig stikkontakt, blant annet ved å sjekke for varmgang. Vær påpasselig med å trekke ut kabelen av bilen før du trekker den ut av stikkontakten. Unngå bruk av skjøteledning og sørg for at det ikke bare er stikkontakten som holder vekten av ladekabelen. Heng for eksempel gjerne en kurv på veggen ved uttaket som holder selve klossen på kabelen.

RØDT FLAGG: Her har det gått varmgang i en stikkontakt, og det kan bli katastrofalt. Foto: DSB
RØDT FLAGG: Her har det gått varmgang i en stikkontakt, og det kan bli katastrofalt. Foto: DSB Vis mer

Kan man lade elbil på Tesla-lader?

Tesla har etter hvert fått opp et solid ladenettverk både i Norge og utlandet, som lenge var forbeholdt deres egne biler.

I fjor åpnet imidlertid selskapet for at også biler fra andre produsenter kunne få tilgang. Verdt å merke seg her er at Tesla kun har CCS-ladere, og at du derfor ikke kan rulle innom med en Nissan Leaf eller andre biler som bruker ChaDeMo-standarden.

En annen ting du bør være klar over er at Tesla-laderne er ment for biler som har ladeporten på venstre side bak. Andre plasseringer kan by på utfordringer.

For å lade på Tesla-ladere må du laste ned og registrere deg i Tesla-appen, der du også kan se priser og hvilke stasjoner du kan lade på. Prisene er noe høyere enn for Tesla-eiere, men på ingen måte avskrekkende sammenlignet med konkurrerende ladeoperatører.

Elbil24 var til stede da Tesla åpnet sin ladestasjon på Nebbenes for alle elbiler. Vi var også blant de første som fikk teste løsningen. Video: Bjørn Eirik Loftås / Elbil24 Vis mer

Kan man lade elbil i regn?

Ja, det kan man – regn er ikke noe problem.

Kan man kjøre elbil i kollektivfelt?

Ja, utgangspunktet er fremdeles at elbiler har lov å ferdes i kollektivfelt. Ser du ikke annet enn kollektivfelt-skiltet kan du ligge i den kollektivfeltet om du har elbil.

TREKLØVER: Alle disse tre skiltene gir deg rett til å kjøre i det aktuelle feltet med elbil med mindre noe annet er spesifisert under. Foto: Statens Vegvesen
TREKLØVER: Alle disse tre skiltene gir deg rett til å kjøre i det aktuelle feltet med elbil med mindre noe annet er spesifisert under. Foto: Statens Vegvesen Vis mer

Med årene har det imidlertid blitt ganske mange kollektivfelt-skilter som har fått et lite ekstraskilt under seg med mer nøyaktige bestemmelser.

På innfarts- og utfartsårene til Oslo kan det for eksempel stå ting som "Gjelder ikke elmotorvogn uten passasjer 06-09", som da betyr at du ikke kan kjøre i kollektivfeltet mellom 06 og 09 dersom du sitter alene i bilen. Og det er da typisk de timene der du ville ha spart mest tid på grunn av kø.

Andre steder kan det kort og godt stå «gjelder ikke elmotorvogn». Da må du holde deg unna.

Kan man lade elbil på 16A?

16 A og 230 V gir en effekt på 3,7 kW. Om du har en ladeboks hjemme er det en ganske vanlig effekt å lade på – mange elbiler, spesielt av noe eldre årgang, har en ombordlader med nettopp denne effekten.

Vi innbiller oss dog at spørsmålet egentlig handler om du har lov til å lade bilen på en stikkontakt der kursen er på 16 A. For faste installasjoner er det som nevnt slik at elbilen skal ha en egen kurs på maks 10 A og med jordfeilbryter type B. Dermed blir 16 A for høyt for en fast installasjon.

Kan man lade elbil med skjøteledning?

Kan man? Ja, altså det leveres jo fortsatt strøm til bilen. Bør man? Nei, definitivt ikke.

UNNGÅ: Ikke bruk skjøteledning til elbillading. Det kan være oppskrift på livsfarlig katastrofe. Foto: Gorm Kallestad / NTB .
UNNGÅ: Ikke bruk skjøteledning til elbillading. Det kan være oppskrift på livsfarlig katastrofe. Foto: Gorm Kallestad / NTB . Vis mer

Bruk av skjøteledning kan øke faren for elektrisk sjokk og brann ved isolasjonsskade, kortslutning og overbelastning, heter det seg fra DSB, som understreker at skjøteledninger og adaptere ikke skal brukes. I bilens brukerveiledning skal det finnes en advarsel om at dette ikke er tillatt.

Noen parkerer bilen ved fortau og har en skjøteledning ut gjennom vinduet. Denne skjøteledningen kan utgjøre livsfare om jordingen ikke er i orden.

Kan man vaske elbil i vaskehall?

Jada, dette fungerer akkurat som på en bensin- eller dieselbil.

Vær oppmerksom på at noen elbiler kan ha en egen innstilling for vaskehall via infotainment-skjermen som du bør aktivere først, for å unngå at vannstrålen spruter på en sensor som plutselig åpner en av dørene og den slags. Det finnes medlemmer i Elbil24-redaksjonen som nå vet dette ekstra godt.

Merk også at ikke alle elbiler har «fri» på girspaken, så på vaskehaller der bilen trekkes igjennom vasken med rullende hjul kan det være at du må finne tilsvarende innstilling.

Kan man lade elbil uten ladebrikke?

Jada, ladebrikke er et smidig verktøy for gjøre ladinga enkel hos flere ladeoperatører, men på ingen måte påkrevd for å lade.

BRIKKE: Ladebrikken gjør det enkelt å betale når du skal hurtiglade, men påkrevd er det ikke. Foto: Fortum
BRIKKE: Ladebrikken gjør det enkelt å betale når du skal hurtiglade, men påkrevd er det ikke. Foto: Fortum Vis mer

På de fleste ladestasjoner kan du betale for ladinga enten via en nettside eller en app, og det finnes hos noen også muligheter for å sende en SMS for å starte lading. Du kan også bruke tredjepartsapper som Elton.

Kan man taue elbil?

Det er ikke en øvelse vi anbefaler deg å gjøre selv. I utgangspunktet bør elbiler som ikke kan kjøre selv fraktes på et lasteplan.

Årsaken er at de fleste elbiler ved tauing vil bruke energien fra rullinga på regenerering av batteriet, og at det brått kan bli for mye slik at det oppstår skader på drivlinje og batteri.

Noen biler har en egen taue-modus som må aktiveres om bilen skal taues.

Må elbiler betale bompenger?

Ja, nå må de det. Da elbilparken var i sin spede barndom var en av fordelene at man slapp å betale bompenger, men etter hvert som stadig flere nordmenn har fått elbil, lademulighetene nå er langt bedre enn før og lignende, viskes disse incentivene etter hvert ut.

Fremdeles betaler elbiler imidlertid mindre i bompenger enn diesel- og bensinbiler, som regel halvparten.

DEN GANG DA: Dette bildet er tatt i 2020, da elbilene ikke betalte bompenger. Nå er ståa en helt annen. Foto: Heiko Junge / NTB
DEN GANG DA: Dette bildet er tatt i 2020, da elbilene ikke betalte bompenger. Nå er ståa en helt annen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Må elbil ha bombrikke?

Ingen biler ha bombrikke, men det er definitivt en fordel å ha en, siden det da gir deg rimeligere passeringer.

Tar vi en tilfeldig bomstasjon som eksempel, E18 Mosseveien i Oslo (utenfor rushtid), koster en passering 11,20 med elbil om du har bombrikke og 14 kroner om du ikke har bombrikke.

Må elbiler betale parkering?

Som for bompenger var dette også gjevere før, der man som elbileier ikke betalte for å parkere på kommunale parkeringsplasser.

Nå må også elbiler betale for parkering de fleste steder, men som med bompenger er satsene som regel lavere enn for bensin- og dieselbiler.

Må elbiler ha e-skilt?

Nei. De fleste elbiler har skilter som begynner med bokstaven E (EL, EK, EV osv), men noen velger også å få helt «vanlige» skilter på bilen, altså med en bokstavkombinasjon som i utgangspunktet avslører hvor bilen ble registrert første gang.

INGEN E: Denne elbilen fra Porsche har «vanlige» skilter. 20 prosent av Taycan-eierne har valgt samme løsning. Foto: Porsche Senter Oslo
INGEN E: Denne elbilen fra Porsche har «vanlige» skilter. 20 prosent av Taycan-eierne har valgt samme løsning. Foto: Porsche Senter Oslo Vis mer

Særlig Porsche Taycan-eiere skiller seg ut her, der hele 20 prosent av bilene som ruller på norske veier har skilter som ikke begynner på E.

Også som elbileier kan du velge å kjøpe et personlig bilskilt, altså der du kan ha en selvvalgt tekst i stedet for to bokstaver og fem sifre.

Må elbiler betale trafikkforsikringsavgift?

Nok en ting man slapp å betale for i «gamle dager», men som man må betale nå.

Frem til 2021 var det ingen årsavgift på elbiler. I 2021 betalte man redusert sats (på linje med motorsykler), men fra 2022 får man ingen elbilrabatt lenger og betaler på lik linje med bensinbiler og dieselbiler med partikkelfilter.

Kostnaden utgjør cirka 3000 kroner i året og betales direkte til forsikringsselskapet sammen med forsikringspremien. Rundt 250 kroner på månedsregninga fra dem er altså trafikkforsikringsavgift (tidligere årsavgift) de er pålagt å hente inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.