Fremtidens elbiler

- Dette vil gjøre elbilene vesentlig billigere

Når denne detaljen er på plass, blir elbiler billigere å produsere enn fossilbiler, tror Honda-sjefen.

RIMELIG I NORGE: Elbiler som Mazda MX-30 og Honda e er relativt rimelige i Norge, men slik er det ikke i mange andre markeder. Foto: Fred Magne Skillebæk
RIMELIG I NORGE: Elbiler som Mazda MX-30 og Honda e er relativt rimelige i Norge, men slik er det ikke i mange andre markeder. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Interessen for elbiler stiger kraftig i store deler av verden, mye takket være gode økonomiske insentiver fra myndighetene. Norge er kanskje det landet som har de aller beste insentivene, noe som har ført til at det knapt omsettes annet enn nye elbiler nå i privatmarkedet.

Dyrere å lage

Det endrer imidlertid ikke det faktum at elbiler gjerne koster mer å produsere enn biler med tradisjonelle drivlinjer. Derfor er mange elbiler vesentlig dyrere enn sine diesel- og bensinslektninger i mange land. Den siste tids økning i råvareprisene, ikke minst til batteriproduksjon, er en stor årsak til dette.

Og mange er bekymret for at dette er i ferd med å bli et stort problem både for dem som skal selge og dem som skal kjøpe bilene. Citroëns europasjef advarer blant annet om at prisgaloppen kombinert med myndighetenes mål om å slutte å selge fossilbiler, kan føre til at de billigste bilene på sikt kan forsvinne.

- Det er en faktisk trussel at elektrifiseringen har økt bilprisene så mye at folk ikke har råd til biler lengre, sier Arnaud Ribault til Autocar.

– Alle batterier utsettes for slitasje sier batteriforskeren, men du kan selv være med på å påvirke hvor fort det skjer. Vis mer

- Batteriet er «problemet» - og løsningen

Andre er imidlertid langt mer optimistiske, og tror at vi befinner oss i en krevende overgangsfase, og at situasjonen vil være en helt annen om noen få år. Sist ut er Dave Gardner, en av Hondas toppsjefer i USA.

I et intervju med Drive sier han at han dagens batteriteknologi (litium-ion) gjør at elbilen alltid vil dyrere enn bensinbiler.

- Vi i Honda tror egentlig ikke at den nåværende litium-ion-teknologien er løsningen på lang sikt. Det er først med faststoff-batterier det vil være mulig å prise en elbil i nærheten av hva en fin bil med forbrenningsmotor koster, sier han til magasinet.

Honda er et av mange selskaper som har investert milliardbeløp i utviklingen av det mange omtaler som neste generasjon elbilbatterier. Faststoffbatteriene er mindre, lettere, kan lades raskere og har generelt langt færre ulemper enn dagens litium-ion-batterier.

De mest optimistiske tror at vi vil se de første bilene med faststoffbatteri fra rundt 2025, men mange tror det fortsatt vil ta noen flere år før teknologien er moden og rimelig nok til å rulles ut i stor skala.

Voldsom prisstigning

Batteriene til elbiler er blant delene som har steget mest i pris i kjølvannet av pandemi, tørke og krig. I fjor vår kostet for eksempel mengden nikkel, litium og kobolt til et batteri på 60 kWh, rundt 12.000 kroner. I vår hadde prisene steget til rundt 65.000 kroner, ifølge Financial Times.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.