– Med stadig endringer i pris både på elektrisitet, bensin og diesel, kan det bli vanskelig for forbrukere å orientere seg om hva det egentlig koster å kjøre bil. Derfor vil vi nå gjøre det enklere å gjøre seg kjent med hvor mye det koster å kjøre en elektrisk bil sammenliknet med en bil som bruker bensin eller diesel, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård da departmentet vedtok en ny forskrift på vårparten i 2022.
Den ble gjeldende fra 1. januar og sørger for at alle større energistasjoner/bensinstasjoner nå må ha en plakat der det opplyses om energikostnaden (strøm/drivstoff) for å kjøre 100 kilometer med elbil, bensinbil og dieselbil – i tre ulike størrelser. Plakaten skal byttes ut en gang i kvartalet med oppdaterte priser.

Nå kreves det at energistasjonene har denne plakaten
Da jeg besøkte min lokale Circle K-stasjon denne uka fant jeg plakaten stående på ett av bordene. Den kunne opplyse meg om at kostnaden for å kjøre en mellomklasse diesel-SUV var fem ganger høyere enn en tilsvarende elbil, og at en tilsvarende bensinbil kostet nesten åtte ganger så mye.
Statens Vegvesen har beregnet disse prisene ut fra følgende forutsetninger:
- Strømpris på 1,415 kroner per kWh (inkl nettleie og strømstøtte)
- Bensinpris på 22,62 kroner per liter
- Dieselpris på 22,72 kroner per liter
Prisene er beregnet ut fra landsgjennomsnittet fra juli til september 2022.
Videre har de da estimert at elbilen (Tesla Model Y og tilsvarende) da bruker 1,76 kWh per mil, dieselbilen bruker 0,55 liter på mila og bensinbilen 0,857 liter på mila.

20 modeller sjekket: Så mye koster kjøreturen
Men utregningen har flere svakheter. La meg starte med strømprisen. Den er altså beregnet ut fra landsgjennomsnittet, som i juli var på 2 øre i Nord-Norge og drøye 150 øre her på Østlandet, medregnet nettleie og fratrukket strømstøtte (80%).
I august landet prisen på rett under to kroner på Østlandet medregnet nettleie og fratrukket strømstøtte (80%), mens den fremdeles bare var på 2,82 øre i Nord-Norge. I september landet vi på drøye 160 øre på Østlandet med nettleie og strømstøtte (90%), mens den kostet 36 øre i Nord-Norge.
For Østlandet isolert får jeg da en snittpris (fratrukket strømstøtte) de tre aktuelle månedene på 130 øre pluss nettleie, som hos Elvia kostet 40 øre per kWh som et gjennomsnitt dag og natt, eller da 170 øre totalt. Det er 20 prosent over den beregnede prisen fra Statens Vegvesen. På Sørlandet var prisene enda høyere.

Verdt å ha med i regnestykket er også at det å lade elbilen hjemme for de fleste vil innebære at man hopper opp minst ett effekttrinn med den nye nettleiemodellen. Med 6,6 kW ladeeffekt, som er ganske vanlig på dagens elbiler, kan det for eksempel bety at man går fra trinn 2 (2-5 kW) til trinn 4 (10-15 kW) og da får en ekstra månedlig kostnad på 250 kroner hos Elvia. Med en kjørelengde på gjennomsnittlige 941 km per måned (SSB) vil det utgjøre drøye 26 kroner per 100 km.
Putter jeg inn disse tallene i regnestykket vil det stå 55 kroner i den aktuelle elbil-ruta. Det er mer enn dobbelt så høyt som tallet som står der fra før.
Fortsatt billigere, riktignok, men det kommer et enda viktigere poeng:
Elbilkostnadene regnes ut fra hva det koster å lade hjemme. Det er det ikke alle som har anledning til, og det forundrer meg at det nettopp er energistasjonene som skal vise denne plakaten, som samtidig tar seks ganger så høy pris på hurtigladeren tjue meter bortenfor inngangen.

Rekkevidde-sjokk: Så langt kommer elbilene ved 17 minusgrader
For glem å hurtiglade til 1,41 kroner per kilowattime. På den samme stasjonen som jeg besøkte koster det i skrivende stund 8,89 kroner for registrerte kunder å hurtiglade bilen.
Med forbruket Vegvesenet legger til grunn, på 17,6 kWh per 100 km, havner elbilen da på 156 kroner og passerer dermed dieselbilen i kostnad.
Og legger vi til at bilen nok bruker mer enn 17,2 kWh per 100 km i vintermånedene, passerer den nok brått bensinbilen også. Særlig når drivstoffprisene samme dag var under 20 kroner literen og ikke oppunder 23 som brukes i beregningene.
– Målet er at en slik sammenligning vil motivere flere til å velge elbil som sin neste bil, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård da forskriften ble vedtatt.
Plakaten bør absolutt motivere.
Men tallene på den er direkte misvisende.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.