Ukraina-krigen

Disse elbilene kan bli ytterligere forsinket

Krigen i Ukraina påvirker alle - bilbransjen er intet unntak. Slik er situasjonen hos noen av de viktigste elbilprodusentene akkurat nå.

LANG VENTELISTE: Skoda Enyaq er en av Norges mest populære elbiler, og ventelistene er allerede lange før Ukraina-krigen. Foto: Skoda
LANG VENTELISTE: Skoda Enyaq er en av Norges mest populære elbiler, og ventelistene er allerede lange før Ukraina-krigen. Foto: Skoda Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Pandemi, brikkemangel og transportutfordringer; utfordringene har stått i kø for bilbransjen det siste året. Nå er situasjonen blitt et enda mer usikker og uforutsigbar for en rekke produsenter, som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Reduserer eller stopper produksjonen

Vi har allerede skrevet om Volkswagen, som har måttet stanse produksjonen midlertidig ved to av sine største fabrikker som produserer elbiler. Hovedårsaken skal være at en av deres underleverandører av kabler og ledningoppsett holder til i Ukraina. Dette påvirker produksjonen av modellene ID.3, ID.4 og den kommende ID.5.

Her følger en oppsummering av de andre bilprodusentene som foreløpig har meldt om at krigen får direkte påvirkning på produksjon- og leveringssituasjonen:

Audi: Midlertidig stans av produksjonen av Q4 e-tron ved VW-fabrikken i Zwickau.

BMW: Redusert produksjon og delvis stopp ved fabrikkene i Europa. Årsaken er usikkerhet knyttet til underleverandører i Ukraina. Er aktuelle med elbilmodellene i3, iX3, iX og i4.

Cupra: Midlertidig stans av produksjonen av elbil-modellen Born ved VW-fabrikken i Zwickau.

MINI: All produksjon stopper fra og med neste uke. Mini er eid av BMW og årsakene er de samme som for BMW. Er aktuelle med elbilen Mini Cooper SE.

Skoda: I likhet med Volkswagen har også Skoda underleverandører i Ukraina, og selskapet melder om at de har redusert produksjonen fra og med denne uka, blant annet av elbilen Enyaq.

Porsche: Som Volkswagen og Skoda, er også Porsche et selskap eid av Volkswagen-gruppen, og har stoppet produksjonen ved fabrikken i Leipzig av samme årsak som de to andre selskapene. Aktuelle med elbilen Taycan.

Stanser produksjonenen i Russland

Hyundai, som produserer rundt 230.000 biler i året ved fabrikkanlegget i St. Petersburg, og som står for mer enn 27 prosent av all bilproduksjon i Russland, har for øyeblikket stoppet produksjonen. Hovedårsaken er også her delemangel. Her er imidlertid planen at produksjonen skal tas opp igjen i neste uke.

I tillegg til dette har Toyota, Mercedes-Benz, Ford, Renault, BMW som alle har produksjonsanlegg i Russland, besluttet enten å redusere eller stenge aktiviteten i landet inntil videre. I tillegg er det en rekke bilprodusenter som har frosset alt salg av biler til Russland.

Dette vil først og fremst ramme det russiske markedet, og det er foreløpig usikkert hvordan endringene vil påvirke andre markeder.

Kilder: Automobilwoche, CNN, Automotive News, Financial Times

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.