Norgesferie

Disse kjører gratis gjennom bomstasjonene

Fører til tap på 200 millioner kroner i året.

PASSERER GRATIS: Tyske turister er blant dem som slipper gratis gjennom norske bomstasjoner. Nå haster det å få på plass avtaler, mener bomselskapene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PASSERER GRATIS: Tyske turister er blant dem som slipper gratis gjennom norske bomstasjoner. Nå haster det å få på plass avtaler, mener bomselskapene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Siden 2021 har de regionale bompengeselskapene hatt problemer med å kreve inn bompenger fra utenlandskregistrerte kjøretøy som ikke har autopass.

Det siste året utgjør verdien av disse over 200 millioner norske kroner samlet, ifølge tall Stavanger Aftenblad har hentet inn.

Årsaken til at selskapene har hatt problemer med å kreve inn bompenger fra utenlandsregistrerte biler, er at de ikke har tilgang til kjøretøyopplysninger i enkelte EU-land etter at et direktiv trådte i kraft i 2019.

Bompengeselskapet Ferde finansierer rundt 15 bompengeprosjekter i Rogaland, Vestland og Agder. De ønsker fortgang på arbeidet med å få tilgang.

– Det er særlig viktig at det snarlig kommer på plass avtaler med Tyskland, Polen og Nederland, mener Marit Husa i Ferde til avisa.

I 2021 inngikk de regionale bompengeselskapene en avtale med selskapet Park Trade om innkreving av bompenger fra utenlandske biler uten autopass, og det ble forutsatt at en samkjøring mot EUs kjøretøyregister Eucaris snart ville komme på plass.

Siden mai 2021 har Ferde bokført passeringsinntekter på utenlandskregistrerte kjøretøy til en verdi av 38 millioner norske kroner. Av disse er rundt 12 millioner norske kroner fakturert bileiere via selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.