Dårlige veier:

Disse skadene var det mange som fikk i sommer

- Mange valgte bilferie i sommer og fikk ublide møter med varierende norske veier.

Motor-fagsjef Roger Ytre-Hauge Frende Forsikring liker ikke trenden vi ser på norske veier.
Motor-fagsjef Roger Ytre-Hauge Frende Forsikring liker ikke trenden vi ser på norske veier. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Sitatet over tilhører Roger Ytre-Hauge. Han er fagsjef på motor i Frende Forsikring og har bitt seg merke i en tøff sommer for nordmenn på bilferie.

- Vi har sett mange skader på hjul og felger i sommer. Punkterte dekk, skadde felger, ødelagte støtdempere og skjev hjulstilling. Det skjer fordi mange har kjørt på dårlige veier, sier Ytre-Hauge i en pressemelding - og legger til:

- Hull i veiene, telehiv i bakken og smale veier har satt sine spor på mange biler.

4 av 10 rammes

En undersøkelse Naf gjorde i 2022 viser at hele 40 prosent av norske bilister har opplevd å få skade på bilen på grunn av dårlig vei.

Frende ser en økning i denne typen skader hver eneste sommer.

- Det brukes enorme summer på vedlikehold av veier i Norge hvert år, men vi ser at standarden likevel er for dårlig mange steder. Det er et stort etterslep med veier som burde vært i bedre stand, sier Ytre-Hauge.

For mange dødsulykker

Han og Frende er ikke alene om å mene dette. Før sommeren kom Riksrevisjonen med kritikk mot veistandarden mange bilister opplever rundt i landet.

Faktorer relatert til drift og vedlikehold medvirker til omtrent 30 dødsulykker på norske veier i året.

I fjor omkom 118 mennesker i trafikken, viser tall fra Statens Vegvesen. Det var en stor økning fra året før, da antallet omkomne var 80.

- Dårlige veier burde ikke vært en faktor som fører til dødsulykker. Det er altfor mye annet som bidrar til det som var en skrekkelig dødsstatistikk i fjor. Sjåfører som sjekker mobilen bak rattet, kjører for fort eller blir forstyrret på andre måter er farlig nok om ikke veien i seg selv også skal være en faktor, sier Ytre-Hauge.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

Campingvogner er utsatt

Frende ser også at mange med campingvogner får skader hver sommer som følge av kjøring på dårlige veier. Dette er skader som ikke skjer akutt, så mange oppdager dem først etter ferien. Eller ved årlig service eller fuktkontroll, hvor det blir oppdaget lekkasjer eller fuktskader.

- Vi ser at vegger, gulv og tak rett og slett løsner fra hverandre fordi vognen ikke tåler påkjenningen av en helt vanlig norsk sommerferie. Et par millimeter glipe er i seg selv en stor skade og nok til at det fort oppstår fuktskade i tillegg, sier Ytre-Hauge.

Slike skader er vanskelige å vurdere for forsikringsselskapene. Det er ikke mulig å knytte skaden til en konkret hendelse, fordi den gjerne har gjerne utviklet seg over tid.

Du kan få erstatning fra det offentlige

Har du fått en skade som du mener vegmyndighetene burde ha et ansvar for, kan du kreve erstatning fra det offentlige.

Naf anbefaler at du sender inn et skriftlig krav til veieier der skaden skjedde.

Det kan være kommune, fylkeskommune eller staten som er ansvarlig for veien.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.