Personlige bilskilt

Disse skiltene er populære, men ikke alle godkjennes: - Virker støtende

Over 11.500 kjøretøy kjører rundt med personlige bilskilt.

Personlige bilskilt har blitt et vanlig syn her i Norge. Her har elbil-eier Erik de Mora tatt i bruk sitt eget etternavn. Foto: Erik de Mora/Ole Martin Helgesen/Aller Media.
Personlige bilskilt har blitt et vanlig syn her i Norge. Her har elbil-eier Erik de Mora tatt i bruk sitt eget etternavn. Foto: Erik de Mora/Ole Martin Helgesen/Aller Media. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Snart syv år har gått siden lanseringen av personlige bilskilt i Norge. Skiltene gjør det mulig for nordmenn å designe sine helt spesielle skilt med ulike tall- og bokstavkombinasjoner.

Fremdeles er det interesse for å sette sitt eget preg på kjøretøyet sitt på denne måten. Det finnes dessuten en del som faktisk dropper elbil-skiltene sine.

I 2022 fikk 1163 kjøretøy personlige bilskilt, mens 1488 kjøretøy fikk spesiallagde skilt i 2021.

- Interessen har holdt seg sånn noenlunde stabil siden vi innførte ordningen i juni 2017, selv om etterspørselen var størst det første året, sier Aleksander Bergli Eriksen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Også mulig på moped og traktor

Fra lanseringen i juni 2017 og frem til og med nyttårsaften samme år ble det totalt registrert 4815 personlige bilskilt.

I 2018 fikk ytterligere 1813 kjøretøy spesiallagde skilt, før det i 2019 og 2020 kom henholdsvis 1147 og 1180 nye, personlige skilt.

- Årsaken til den lille stigningen i etterspørsel etter skilt i 2021, skyldes nok at vi da innførte personlige skilt også til eksempelvis moped, motorsykler, traktor og tilhengere, sier Eriksen - og legger til:

- Fram til da var det bare kjøretøy med ordinære skilt, slik som personbiler, busser og lastebiler, som kunne smykke seg med sitt eget personlige bilskilt.

Varmetråder og sensorer i frontruten kan lage trøbbel for bombrikken. Slik plasserer du den riktig. Vis mer

Ikke alle bilskilt godkjennes

Et personlig skilt for ordinære bilskilt kan bestå av minst to og maksimalt syv bokstaver eller tall, inkludert mellomrom.

Skilt til moped, motorsykler, traktor, tilhenger, US-kjennemerke, stort/høyt og små kjennemerke til bil, må ha minimum 2 tegn og maksimalt 6 tegn, inkludert mellomrom.

Du kan selvfølgelig ikke bruke en kombinasjon som allerede er i bruk av noen andre.

- Det samme gjelder for kombinasjoner som er upassende, kan misforstås eller kan virke støtende. Slike skilt godkjenner vi ikke, sier Eriksen.

Det koster 9000 kroner å få rettigheten til personlige bilskilt.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.