Unngå ladekø i påska:

Disse tidene må du unngå å lade på

Her er tidspunktene med mest trykk på ladestasjonene.

UNNGÅ LADEKØ: Slik får du ladestasjonen for deg selv i utfartstrafikken. Foto: Fred Magne Skillebæk
UNNGÅ LADEKØ: Slik får du ladestasjonen for deg selv i utfartstrafikken. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

Store utfartsdager er ofte synonymt med ladekøer på ladestasjoner rundt om i landet. Og på vei til påskefjellet er køer på ladestasjoner noe de fleste ønsker å unngå.

Og det er fullt mulig, bare man planlegger litt.

Utfartsdager verst

Som med annen trafikk rundt ferier er det på utfartsdagene det er mest trykk på ladestasjonen.

Selv om de fleste lader hjemme over natten, er det bare et spørsmål om tid, eller kilometer, før de må besøke en ladestasjon på vei til destinasjonen.

Pågangen på ladestasjoner sammenfaller godt med trafikkbildet ellers. Det forteller Ole Gudbrand Hempel, leder for Offentlig Ladeinfrastruktur Norge, Fortum Charge & Drive

– Særlig på fredager ser vi at laderne er i hyppig bruk, spesielt i tidsrommet 14 til 17. I timen fra 16 til 17 er da det virkelig topper seg.

Også hos Tesla ser de en økning i bruken av deres Superchargere i forbindelse med helge- eller ferieutfart.

– Supercharger-nettverket er bygget for lengre reiser, og dermed er det størst pågang når folk typisk legger ut på langtur for eksempel mellom byer, til eller fra hytta, og på ferie. Vi ser at bruken øker på typiske ut- og innfartsdager i tilknytning til ferier, og at fredager og søndager er de mest trafikkerte ukedagene, forteller Even Roland Sandvold, pressesjef i Tesla.

Hos Grønn Kontakt gjelder det samme, sier daglig leder Ole Henrik Hannisdal.

– Fredag er utfartsdag, og dermed også trafikktopp, særlig langs hovedfartsårer ut av byene. Dersom du vil unngå ladekø, kan det være et godt tips å unngå disse tidspunktene.

Jevnt trykk i ferier

I feriene er situasjonen en annen. Da fordeler trykket seg relativt jevnt utover hele dagen, sier Hempel.

– Skal du lade i ferier, kan det være en fordel å komme deg ut litt tidlig. Vi ser at pågangen starter i 11-tiden. Får du ladet før det, kan du unngå litt venting.

Prøveprosjekt: Her kan du lade gratis

Ikke alle har muligheten til å dra på et «ladevennlig» tidspunkt, men Hempel gir likevel tips til hvordan du kan unngå det største rushet.

  • Velg ladestasjoner med mange ladere:– Det er mindre sannsynlighet for å stå lenge i kø jo flere ladere det er på stasjonen.
  • Hold deg oppdatert på nye ladestasjoner:– Vi ser at det tar overraskende lang tid før folk oppdager nye ladestasjoner, så følg med i apper og liknende, og velg en av de nyeste. Der er det etter all sannsynlighet færre folk.
  • Velg alternative ruter:– Se om det finnes alternative ruter til dit du skal. Kanskje finnes det en annen rute med mindre brukte ladere. Selv om ruten tar noe lengre tid, kan totaltiden bli den samme hvis du unngår å vente på å lade.
  • Kjør tidligere eller senere hvis du kan:– Hvis du kan kjøre på kvelden, rundt klokka 20-21, eller tidlig på morgenen før klokka ti, så er sjansen større for at du slipper å vente på lading, avslutter Hempel.

Trykk på ettermiddagene

LADETIDER: Grafen viser trykk på laderne en vanlig hverdag på Grønn kontakt sine ladestasjoner. Foto: Grønn Kontakt
LADETIDER: Grafen viser trykk på laderne en vanlig hverdag på Grønn kontakt sine ladestasjoner. Foto: Grønn Kontakt Vis mer

Hva med på vanlige dager uten utfart? Når bør man egentlig lade bilen sin dersom man trenger å bruke en ladestasjon fra en av de tre aktørene?

– Det hurtiglades absolutt mest på ettermiddag / kveld, dvs. mellom 14 og 18, sier Hannisdal om deres stasjoner fra Grønn Kontakt.

Dette stemmer godt med erfaringen fra Fortum.

Hempel sier at det er etter arbeidstid de ser at flest bruker deres ladestasjoner.

– Vi ser at det på hverdager er mest pågang mellom 15 og 16. På torsdager helt frem til klokka 17. På fredager starter imidlertid trykket allerede rundt ett og varer frem til i 20-tiden.

"Verst" er det mellom 16 og 17 når de fleste er ferdig på jobb, og skal lade opp til turen til hytta eller helgedestinasjonen.

– På lørdager er det imidlertid mest pågang mellom 11 og 17, og en topp fra 12 til 15. Søndager er det tidsrommet 14 til 16 vi har flest innom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.