- Dødsstøtet for fossil energi

Mener klimarapporten bør bety slutt på all leting etter fossilt brensel.

MOT SLUTTEN: Flere tar nå til orde for at fossil energi bør avvikles så snart som mulig, blant dem også FNs generalsekretær. Foto: Harrison Haines
MOT SLUTTEN: Flere tar nå til orde for at fossil energi bør avvikles så snart som mulig, blant dem også FNs generalsekretær. Foto: Harrison Haines Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Den nye rapporten fra FNs klimapanel må bli begynnelsen på slutten for kull- og oljenæringen, håper FNs generalsekretær António Guterres.

Den nye IPCC-rapporten ble presentert mandag. I samtlige hovedscenarioer i rapporten overskrides grensen på 1,5 grader global oppvarming. Guterres beskriver IPCC-rapporten som et kraftig varsku for menneskeheten.

- Alarmklokkene er øredøvende

- Denne rapporten må bli dødsstøtet for kull og fossile energikilder, før de ødelegger planeten vår, sier han i en uttalelse.

FN-sjefen mener verdens land må avslutte all leting etter fossilt brensel. I tillegg mener han subsidier som i dag går til fossil energi, må flyttes over mot fornybar energi.

- Denne rapporten er kode rød for menneskeheten. Alarmklokkene er øredøvende, og bevisene er ugjendrivelige, sier han.

Guterres ber rike land bidra med større pengesummer for å hjelpe fattige land med å tilpasse seg klimaendringene.

- Klimagassutslipp fra forbrenning av fossilt brensel og avskoging kveler planeten og utsetter milliarder av mennesker for voldsom risiko, advarer han.

Ikke på tale

- Jeg tror ikke på det som en ensidig løsning, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) til NTB.

- Hvis Norge hadde sluttet å lete etter olje i morgen, så ville ikke det hatt noen global effekt. Vi må redusere etterspørselssiden for å lykkes med det, og da hjelper det ikke bare å strupe tilbudssiden, sier Bru.

- Hvis det er global etterspørsel, vil det bli brukt olje og gass - og da ser jeg det som et dyrt og symboltungt klimatiltak om vi skulle kuttet vår produksjon ensidig.

Statsminister Erna Solberg (H) støtter sin olje- og energiminister, samtidig som hun sier at Norge sørger for at markedet for fossilt brennstoff blir mindre.

– Ja, det er slik at nye olje- og gassfelt vil være forenlig med vår klimapolitikk, hvis vi klarer å kutte 50 prosent av utslippene i den sektoren. Samtidig gjør vi oljeetterspørselen mindre i verden gjennom et stort grønt skipsfartsprogram, hele overgangen i samferdsel og så videre, sier Solberg til NTB.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.