Påkjørsel bakfra

Dramatisk økning – dette er synderen

Moderne biler har automatisk nødbrems, men det hjelper lite. Påkjørsler bakfra øker dramatisk og politiet vet hvem som er synderen.

HER SMELLER DET: Påkjørsler bakfra er i ferd med å bli en av de vanligste kollisjonene på norske veier. Uoppmerksomhet på grunn av mobiltelefon og skjermer, samt for kort avstand til bilen foran får skylda. Foto: Rune Korsvoll
HER SMELLER DET: Påkjørsler bakfra er i ferd med å bli en av de vanligste kollisjonene på norske veier. Uoppmerksomhet på grunn av mobiltelefon og skjermer, samt for kort avstand til bilen foran får skylda. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Nytt sikkerhetsutstyr i bilene skal forhindre kollisjoner. Ikke minst har alle nye biler nå en nødbrems som skal stoppe bilen dersom du er uoppmerksom på hindringer foran på veien. Likevel øker antall påkjørsler bakfra kraftig, viser nye tall fra forsikringsbransjen.

I 2021 ble det meldt inn litt over 38 000 slike skader til forsikringsselskapene, ifølge statistikken fra Finans Norge. I 2022 hadde dette økt til 42 000 skader. Tallene for første kvartal i år er klare og viser en fortsatt kraftig økning.

Dersom tallene for de neste tre kvartalene blir like høye, er det snakk om nesten 55 000 påkjørsler bakfra på norske veier i år. Utbetalingene for disse skadene vil da ha økt fra 982 millioner kroner for to år siden, til 1,5 milliarder i år.

Sjåfører gjør feil

If forsikring har analysert de skadene som meldes inn til selskapet i løpet av siste år. De vanligste skadene på bilen avslører hvor mange sjåfører gjør feil:

FARLIGE SITUASJONER: Halvparten av de unge bilførerne oppgir at bruk av skjermen eller mobilen har ført til farlige situasjoner under kjøring. Foto: Rune Korsvoll
FARLIGE SITUASJONER: Halvparten av de unge bilførerne oppgir at bruk av skjermen eller mobilen har ført til farlige situasjoner under kjøring. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Den klart vanligste kollisjonsskaden i de meldingene vi får inn til oss er på støtfangeren og andre deler i fronten på bilen. Rett bak følger skader på støtfangeren bak, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han mener at årsaken til alle disse skadene er at vi ikke er flinke nok til å holde avstand til bilen foran:

1001-1002-1003

- Tidligere lært vi reglen om å telle 101-1002-1003 for å sjekke riktig avstand til bilen foran slik at vi har tid til å reagere og bremse. Den har tydeligvis mange glemt. Heldigvis skjer de fleste påkjørsler bakfra i kø i relativt lav hastighet, slik at skadene på personer sjelden blir veldig store, sier Clementz.

Det blir stadig flere biler og tettere trafikk på veiene. Men i stedet for å bli mer årvåkne, er bilførere generelt blitt mindre flinke til å følge med på det som skjer rundt dem. Og det er særlig telefonen og skjermer av ulike slag som stjeler oppmerksomheten.

Skjermen stjeler oppmerksomhet

I en undersøkelse som Gjensidige har gjort blant 4 200 bilister, svarte nesten halvparten av de unge bilførerne at pekeskjermen i bilen tar oppmerksomheten bort fra veien og fører til farlige situasjoner. Samtidig forteller Utrykningspolitiet at distraksjon var en medvirkende årsak til 50 av dødsulykkene på norske veier i 2019.

55 000 KRASJER: I år kan antall påkjørsler bakfra komme opp i 55 000. Utbetalingene kan bli så høye som 1,5 milliarder kroner. Foto: Gjensidige
55 000 KRASJER: I år kan antall påkjørsler bakfra komme opp i 55 000. Utbetalingene kan bli så høye som 1,5 milliarder kroner. Foto: Gjensidige Vis mer

En av deltakerne i undersøkelsen sa dette:

«Skjermen tar oppmerksomheten bort fra veibanen og trafikkforholdene. Det er umulig å håndtere en slik skjerm som krever berøring for å kunne fungere. Disse greiene er helt åpenbart trafikkfarlige».

Unge førere er verstinger

- To av ti svarer at de har opplevd farlige situasjoner på grunn av den interaktive skjermen fordi den har ført til uoppmerksomhet. Svarene blant bilførerne mellom 18 og 29 år er imidlertid skremmende. Blant disse har nesten halvparten opplevd farlige situasjoner. Jo eldre bileierne er, jo større kontroll har de på skjermbruken. Blant bilførere over 60, svarer bare åtte prosent at de har opplevde farlige eller skremmende situasjoner, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Hans oppfordring er klar:

- Vær 100 prosent fokusert på trafikkmiljøet, hold fartsgrensene og ikke fikle med skjermen eller mobilen når du sitter bak rattet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.