Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24):
Nytt sikkerhetsutstyr i bilene skal forhindre kollisjoner. Ikke minst har alle nye biler nå en nødbrems som skal stoppe bilen dersom du er uoppmerksom på hindringer foran på veien. Likevel øker antall påkjørsler bakfra kraftig, viser nye tall fra forsikringsbransjen.
I 2021 ble det meldt inn litt over 38 000 slike skader til forsikringsselskapene, ifølge statistikken fra Finans Norge. I 2022 hadde dette økt til 42 000 skader. Tallene for første kvartal i år er klare og viser en fortsatt kraftig økning.

Filmet trafikkulykke fra bilen. Det ble dyrt
Dersom tallene for de neste tre kvartalene blir like høye, er det snakk om nesten 55 000 påkjørsler bakfra på norske veier i år. Utbetalingene for disse skadene vil da ha økt fra 982 millioner kroner for to år siden, til 1,5 milliarder i år.
Sjåfører gjør feil
If forsikring har analysert de skadene som meldes inn til selskapet i løpet av siste år. De vanligste skadene på bilen avslører hvor mange sjåfører gjør feil:

- Den klart vanligste kollisjonsskaden i de meldingene vi får inn til oss er på støtfangeren og andre deler i fronten på bilen. Rett bak følger skader på støtfangeren bak, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Han mener at årsaken til alle disse skadene er at vi ikke er flinke nok til å holde avstand til bilen foran:
1001-1002-1003
- Tidligere lært vi reglen om å telle 101-1002-1003 for å sjekke riktig avstand til bilen foran slik at vi har tid til å reagere og bremse. Den har tydeligvis mange glemt. Heldigvis skjer de fleste påkjørsler bakfra i kø i relativt lav hastighet, slik at skadene på personer sjelden blir veldig store, sier Clementz.

Lastetabbene du ryker på
Det blir stadig flere biler og tettere trafikk på veiene. Men i stedet for å bli mer årvåkne, er bilførere generelt blitt mindre flinke til å følge med på det som skjer rundt dem. Og det er særlig telefonen og skjermer av ulike slag som stjeler oppmerksomheten.
Skjermen stjeler oppmerksomhet
I en undersøkelse som Gjensidige har gjort blant 4 200 bilister, svarte nesten halvparten av de unge bilførerne at pekeskjermen i bilen tar oppmerksomheten bort fra veien og fører til farlige situasjoner. Samtidig forteller Utrykningspolitiet at distraksjon var en medvirkende årsak til 50 av dødsulykkene på norske veier i 2019.

En av deltakerne i undersøkelsen sa dette:
«Skjermen tar oppmerksomheten bort fra veibanen og trafikkforholdene. Det er umulig å håndtere en slik skjerm som krever berøring for å kunne fungere. Disse greiene er helt åpenbart trafikkfarlige».
Unge førere er verstinger
- To av ti svarer at de har opplevd farlige situasjoner på grunn av den interaktive skjermen fordi den har ført til uoppmerksomhet. Svarene blant bilførerne mellom 18 og 29 år er imidlertid skremmende. Blant disse har nesten halvparten opplevd farlige situasjoner. Jo eldre bileierne er, jo større kontroll har de på skjermbruken. Blant bilførere over 60, svarer bare åtte prosent at de har opplevde farlige eller skremmende situasjoner, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.
Hans oppfordring er klar:
- Vær 100 prosent fokusert på trafikkmiljøet, hold fartsgrensene og ikke fikle med skjermen eller mobilen når du sitter bak rattet.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.