Alkohol og bilkjøring

Drikker før de kjører bil: - Fatter ikke at de tør

Hver dag kjøres det 140.000 turer i trafikken av folk som er påvirket av alkohol, ifølge politiet.

Mange nordmenn mener det er helt greit å ta seg et glass øl og kjøre bil etterpå. Men er det egentlig innenfor? Foto: Torstein Bøe / NTB
Mange nordmenn mener det er helt greit å ta seg et glass øl og kjøre bil etterpå. Men er det egentlig innenfor? Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Promillegrensen er 0,2 i Norge og for mange er det en vanlig oppfatning at det går fint med et glass. Men hva er et glass? Er det én øl? Ett glass vin? Og hvor stort et ett glass vin?

Det tryggeste er å ha nulltoleranse før du skal kjøre bil, sier motor-fagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring i en pressemelding.

Ytre-Hauge viser til at det er delte meninger blant nordmenn om hvor mye alkohol vi synes det er greit å drikke før vi setter oss bak rattet.

Norstat har spurt et utvalg nordmenn for Frende Forsikring. Slik svarer de ulike aldersgruppene:

Kan man drikke alkohol før man kjører bil?

Aldersgruppe «Det er ok med ett glass før jeg kjører bil» «Det er ok med mer enn ett glass før jeg kjører bil»
18-29 år13 prosent2 prosent
30-39 år13 prosent1 prosent
40-49 år10 prosent1 prosent
50-59 år8 prosent-
60-99 år7 prosent1 prosent

Kilde: Norstat / Frende forsikring

Ulik promille

Ifølge tall fra Oslo universitetssykehus kan en kvinne på 58 kilo oppnå promillegrensen på 0,2 med en 0,33 liter lettøl.

En mann på 70 kilo kan oppnå samme promille med 0,5 liter lettøl.

Med andre ord er det veldig lite som skal til før man påvirkes av alkoholen. Kjønn, alder og vekt har mye å si for hvor mye promille du får etter ett glass.

Derfor er ikke tabellen ovenfor lystig lesing. Det er de yngste som i størst grad mener det er ok å kjøre bil etter å ha drukket alkohol. Totalt 15 prosent sier det er greit med ett eller flere glass før de kjører.

- Det er urovekkende at så mange mener at de kan drikke før de setter seg i bilen, sier daglig leder Stig Eid Sandstad i Ung i trafikken.

Ung i trafikken er Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom mellom 15 og 26 år.

- Selv om tallene viser at de aller fleste sier de er helt edru når de kjører, er det mange på veiene hver dag. Det skal bare en påvirket person til før risikoen for en farlig ulykke øker dramatisk, sier Ytre-Hauge i Frende.

I alle Nios biler sitter stemmeassistenten Nomi. Hun kan gjøre mye rart, men det er ikke alt hun forstår … Vis mer

- Fatter ikke at folk tør

I Vegkantundersøkelsen gjennomført av seksjon for rusmiddelforskning ved Oslo universitetssykehus, hadde 0,2 prosent av kontrollerte førere en promille på mer enn 0,2.

Det betyr at det kjøres mer enn 200.000 kilometer i Norge hver dag der sjåføren er alkoholpåvirket. I tillegg kommer mørketall for førere som er ruspåvirket.

- Jeg kan ikke fatte at folk tør. Tenk på alle du møter på en kort biltur. Passasjerer, motgående trafikanter, syklister, barn, gående. Hvis du kjører i ruspåvirket tilstand har du ikke særlig respekt for andres liv, sier Ytre-Hauge.

Risikoen for å bli drept øker 900 ganger

Ung i trafikken sier at risikoen for å bli drept øker 900 ganger med en promille over 0,5 om du er mellom 18 og 24 år.

- Dette viser hvor dramatisk sammenhengen mellom alkohol og bilkjøring er. I tillegg øker som regel sjansen for alvorlige ulykker i takt med alkoholinntaket. Enhver dødsulykke er én for mye. Derfor oppfordrer vi alltid til å ikke drikke før du setter deg bak rattet, sier Stig Eid Sandstad.

- Gå en runde med deg selv

På spørsmål om de ville stoppet en promillekjører sier hele 20 prosent av unge mellom 18 og 29 år nei eller vet ikke i Frendeundersøkelsen. Totalt 16 prosent av de mer enn 1000 spurte svarer det samme, uavhengig av aldersgruppe.

- Det krever mot å stå opp og si ifra. Du skal være trygg på deg selv for å gjøre det, sier Ytre-Hauge - før han avslutter med følgende oppfordring:

- Spesielt blant yngre kan det kanskje være vanskelig å sette ned foten i vennegjengen. Men det kan koste menneskeliv å ikke si ifra. Gå en runde med deg selv før du setter seg i en bil med en ruset sjåfør.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.