Viltpåkjørsel:

– Du får ikke tid til å reagere

Antall viltpåkjørsler har økt med 15 prosent de siste to årene.

KOMMER BRÅTT: Høsten er høysesong for viltpåkjørsler. Foto: Gorm Kallestad / NTB .
KOMMER BRÅTT: Høsten er høysesong for viltpåkjørsler. Foto: Gorm Kallestad / NTB . Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mer enn 9000 dyr er påkjørt i løpet av to år, og antallet viltpåkjørsler har med det økt med 15 prosent.

Det er særlig høsten som er høysesong nettopp for viltpåkjørsler. I en pressemelding oppfordrer forsikringsselskapet Frende til å ta skiltene om vilt på alvor.

– Skiltingen er basert på kunnskap om hvor dyrene befinner seg. Det er gjort sammen med viltnemda og lokale, poengterer fagsjef Roger Ytre-Hauge.

Kommer brått

Det er hjortedyr som er mest i bevegelse på høsten, og det er dyr som ofte kommer brått på og i høy fart inn på veibanen. Særlig i skumringen på kvelden og grålysningen om morgenen er det viktig å være ekstra oppmerksom.

Særlig hjortedyr bør man være ekstra oppmerksom på på høsten.
Særlig hjortedyr bør man være ekstra oppmerksom på på høsten. Vis mer

Anbefalingen fra Frende er å søke med blikket i sideterrenget og se etter spor eller tegn på at det kan være dyr i området. Her må du være på vakt:

– Du får ikke tid til å reagere. Noen bøyer av og løper på siden av veien før de plutselig krysser. Det kan også være en familie på tur over veien, sier Ytre-Hauge.

Senk farten

Et viktig tips er å senke farten i områder der det er skiltet med fare for vilt.

Bare det å senke farten fra 80 til 70 km/t kan gjøre underverker. Om vi beregner en reaksjonstid på ett sekund vil man på våt vei bruke cirka 57 meter på å bremse fra 70–0. Fra 80 km/t trenger bilen en strekning på 72 meter. Det kan være forskjellen på om du krasjer voldsomt eller får en mindre alvorlig smell – eller kanskje ingen smell i det hele tatt.

Meld fra

Du er pliktig å melde fra til politiet om du kjører på vilt for å unngå at dyret skal lide. Dersom dyret har forlatt veien skal du ikke følge etter det, siden dyret kan angripe og sporene dine kan ødelegge for søkshunden.

Åpne heller kartappen på mobilen og ta et skjermbilde av posisjonen din, slik at Viltnemda kan få informasjon om hvor dyret forlot veien. Avliving av større dyr skal man aldri gjøre selv – den vurderingen overlates til viltnemda eller politiet.

De fleste forsikringsselskap lar deg beholde bonusen om du kjører på vilt så lenge du melder fra til politi og viltnemda og har minst kaskoforsikring. Mange har også redusert egenandel for slike uhell.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.