Elmotorsykkel:

Du kan få 25.000 kroner i støtte: - Folk er ikke klar over hvor god teknologien har blitt

Bare 1,6 prosent av motorsyklene og mopedene i Norge går på batterier – enn så lenge. Vil du kjøpe, får du støtte av staten.

FLEKSIBEL: De fleste elmotorsykler og elmopeder kan kun lades via vanlig stikkontakt, men stadig flere modeller lanseres nå med hurtiglading. Foto: Shutterstock/NTB
FLEKSIBEL: De fleste elmotorsykler og elmopeder kan kun lades via vanlig stikkontakt, men stadig flere modeller lanseres nå med hurtiglading. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24):

Når ordet motorsykkel nevnes, tenker mange av oss fremdeles på store, bråkete og bensinslukende maskiner. Men da elektroingeniøren Audun Magne Askeland (49) dro på prøvekjøring i Bergen tidligere i år, var det andre kvaliteter som lokket.

- Kjøreegenskaper og stillhet fristet mer enn bråk og bensinlukt. Jeg har kjørt tohjulinger i 25 år, men så snart jeg prøvde elektrisk motorsykkel for første gang, skjønte jeg at det ikke var noen vei tilbake, forteller Askeland, som jobber i båtbransjen i Florø.

God timing

Mens cirka to av tre nye biler i Norge er elektriske, går salget av elmotorsykler fremdeles tregt til sammenligning – med knappe 12,7 prosent av totalen. Med andre ord er det lang vei fram til myndighetenes mål om at 45 prosent av motorsyklene og mopedene skal være utslippsfrie innen 2030.

For å overbevise gjerdesitterne lanserte det statseide foretaket Enova i mars en støtteordning som bidrar med opptil 25.000 kroner ved kjøp av elektrisk motorsykkel eller moped. For Askeland kom støtteordningen på et ideelt tidspunkt.

– Fremdeles finnes det bare en håndfull produsenter og modeller på markedet i Norge. Mange lades via vanlig stikkontakt, men etter hvert har noen fått hurtiglading, som gjør dem mye mer fleksible. Vekt og rekkevidde kan selvfølgelig bli bedre, men for meg var teknologien endelig god nok til å erstatte bensinsykkelen, sier han.

Kostbart sparetiltak

Valget falt på en doning av det italienske merket Energica, som gjorde sitt inntog på det norske markedet tidligere i år. Med en prislapp i underkant av 300.000 kroner (trekk fra 25.000 kroner i Enova-støtte) var sykkelen langt fra billig. Likevel forventer Askeland å spare penger på sikt.

FRELST: Elektroingeniøren Audun Magne Askeland (49) har hatt bensinbilen i garasjen siden han kjøpte elektrisk motorsykkel i vår. Foto: Privat
FRELST: Elektroingeniøren Audun Magne Askeland (49) har hatt bensinbilen i garasjen siden han kjøpte elektrisk motorsykkel i vår. Foto: Privat Vis mer

– Det går fort to eller tre hundrelapper på en travel dag med bilkjøring i Bergen. Motorsykkelen koster bare noen kroner å lade hjemme, jeg slipper bompenger, parkering er som regel kostnadsfritt i sentrum, og vedlikeholdet er minimalt. Alt dette gjør at bensinbilen har stått i garasjen i hele sommer, sier han.

Rekkeviddeangst er heller ingen problemstilling, ifølge Askeland. Batteriet på motorsykkelen hans holder til cirka 200 km med motorveikjøring, som vil være tilstrekkelig uansett om han pendler til jobb eller drar på langtur over flere dager.

– Alle som kjører motorsykkel, vet at man sjelden sitter i setet i mer enn noen timer av gangen før man må ta pause. Det gjør at jeg fint kan dra på langtur med stopp på ladestasjoner underveis. Da kobler jeg meg bare på en vanlig hurtiglader, og etter kort tid er jeg videre.

Store krefter

Ingen av disse fordelene hadde vært nok, sier Askeland, om ikke kjøreegenskapene hadde vært gode.

– De fleste motorsykler, også de nyeste bensinmodellene, er fremdeles utstyrt med gir og clutch. Elmotorsykler er helautomatiske, noe som er veldig behagelig når man bruker dem til pendling og bykjøring.

PRAKTISK: Når Audun Magne Askeland drar på tur med elektrisk motorsykkel, fyller han opp tanken via hurtigladere underveis. Foto: Privat
PRAKTISK: Når Audun Magne Askeland drar på tur med elektrisk motorsykkel, fyller han opp tanken via hurtigladere underveis. Foto: Privat Vis mer

Stillheten skjuler derimot en voldsom motorkraft. Akkurat som elbiler har elmotorsykler tilgang på mye og umiddelbar akselerasjon. Askelands modell gjør potensielt 0 til 100 km/t på 2,6 sekunder. Da kommer 25 års erfaring på sykkelsetet godt med.

– Jeg vil ikke si at den er farligere eller mer krevende å kjøre enn bensinmotorsykler med masse hestekrefter, men man skal absolutt ha respekt for kraften man sitter på. Dette er en maskin som inviterer til moro. Hvor lurt det vil være å kjøpe en sånn sykkel til 20-åringen, er jeg ikke sikker på, sier han.

Snakkis på bytur

Siden Enova lanserte støtteordningen for elmotorsykler og elmopeder tidligere i år, har nesten fire millioner kroner blitt utbetalt, fordelt på cirka 500 kjøretøy.

Seniorrådgiver i Enova, Tor Brekke, pendler selv til jobb på en elektrisk motorsykkel fra det California-baserte merket Zero.

– Den er morsom å kjøre, koster lite å lade og lar naboen sove videre når jeg drar til jobben om morgenen. Parkerer jeg i Trondheim, er det også ofte motorsykkelfolk kommer bort for en prat, sier Brekke.

Enovas støtteordning har flere hensikter: Å øke etterspørselen etter elektriske motorsykler, stimulere til raskere teknologiutvikling og få et bredere utvalg i det norske markedet.

– Det handler også om å informere folk. Mange er rett og slett ikke klar over hvor god teknologien har blitt, og hvordan elektriske motorsykler kan erstatte fossile modeller i 2022, sier Brekke.

  • Har du sett denne?

Kostbar kjøreglede

Støtten du mottar, avhenger av doningen du kjøper. For mopeder anskaffet etter 22 mars 2022 dekker Enova 3500 kroner av kostnadene. For motorsykler er beløpet høyere: 15.000 for lett motorsykkel og 25.000 kroner for tung motorsykkel. Ordningen gjelder kun for nye registreringer.

– Siden støtten ble lansert, forteller leverandørene vi snakker med om en voldsom etterspørsel. Men det kommer nok til å gå litt tid før barrieren brytes ned og teknologien blir mainstream. Akkurat nå føler jeg at elmotorsykler er der elbiler var for ti år siden, sier Brekke.

ELEKTRISK RÅNER: I 2014 overrasket giganten Harley Davidson mange ved å slippe sin versjon av en tung elmotorsykkel. I dag har "LiveWire" blitt en egen merkevare. Foto: Alessio Barbanti/Harley Davidson Media
ELEKTRISK RÅNER: I 2014 overrasket giganten Harley Davidson mange ved å slippe sin versjon av en tung elmotorsykkel. I dag har "LiveWire" blitt en egen merkevare. Foto: Alessio Barbanti/Harley Davidson Media Vis mer

Barrieren handler om flere ting – blant annet manglende kjennskap blant publikum og leveringsproblemer fra produsentenes side. Men først og fremst er det pris som hindrer folk i kjøpe seg en elektrisk mc eller moped, sier Brekke.

– Siden teknologien er såpass ny, finnes det ikke så mange produsenter og modeller på markedet ennå. De blir flere og flere, men fremdeles er kostnaden for en elmotorsykkel potensielt ganske høy sammenlignet med de fleste bensinmodeller. Om de mer etablerte produsentene kaster seg på bølgen, kommer nok prisene til å gå ned, sier Brekke.

Unge leder an

Mens salget av tunge og lette elmotorsykler går tregt, går salget av elmopeder langt bedre. Rundt en tredel av nye mopeder på norske veier så langt i år er elektriske, forteller Brekke.

– Når det gjelder mopeder, er prisen på elektriske modeller mye mer sammenlignbar med bensinmodeller. Da vil det for mange gi mening å velge elektrisk.

Spesielt er det yngre generasjoner som driver etterspørselen, sier Brekke.

– At ungdom starter med et fremkomstmiddel som ikke går på fossil energi, er et godt utgangspunkt for resten av livet. I mange ungdomsmiljøer tror jeg det har blitt sånn at man får litt ekstra status når man tar miljøansvar, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.