I testen med usikret last føk løse gjenstander rundt i bilen. De kan treffe passasjerer med stor styrke og gi dødelig skade. Selv frontruten ble knust. (Foto: NAF)
I testen med usikret last føk løse gjenstander rundt i bilen. De kan treffe passasjerer med stor styrke og gi dødelig skade. Selv frontruten ble knust. (Foto: NAF) Vis mer

Slik sikrer du bilen

- Du ser det hver dag på IKEA og andre varehus. Det kan være livsfarlig

Så galt kan det gå hvis du bare slenger inn varene og kjører.

Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24:) Vi har alle hørt skrekkeksemplene: En løs gjenstand i bilen kan være forskjellen på liv og død ved kollisjon.

Men det stemmer. Dinside har tidligere skrevet om hvordan en mynt, en iPad eller for eksempel en handlepose blir voldsomt mye tyngre i en kollisjon i 80 kilometer i timen.

Løse gjenstander flyr rundt i bilen og kan treffe passasjerer med stor styrke og gi dødelig skade. Selv frontruten blir knust.

- En gjenstand som treffer en passasjer ved en kollisjon i bare 45 kilometer i timen kan gi livstruende skader, og sammenstøtet kan sammenliknes med et fritt fall fra en høyde på nærmere åtte meter, advarer Nils Sødal i Naf.

- Fatale konsekvenser

To forskjellige spørreundersøkelser i sommer viser at om lag én av fire skal bruke sommeren til å pusse opp.

- Når du laster bilen med flatpakkede møbler eller byggevarer, er det livsviktig at du sikrer lasten skikkelig. En fersk krasjtest viser at konsekvensene kan bli fatale selv i lave hastigheter, sier Sødal.

Det er fristende å stappe bilen full med varer fra varehuset, men det kan være livsfarlig for deg og passasjerene.

Krasjtesten som er gjort av ADAC i samarbeid med NAF og andre søsterorganisasjoner viser at konsekvensene er fatale dersom du ikke sikrer lasten riktig.

- Du ser det hver dag på IKEA og andre varehus. Bilene fylles opp for å frakte store og tunge produkter hjem.

- Det er lett å tenke at man bare skal en kort tur, men i denne testen hvor bilen krasjes i bare 45 kilometer i timen, ser man tydelig at det er verdt å bruke tid på å sikre lasten skikkelig, sier Sødal.

Fritt fall fra åtte meter

145 kilo gir en belastning på 7 tonn! I testen der lasten er forsvarlig sikret med stropper, viser den at de 145 kiloene gir en belastning på stroppene på 7 tonn.

Og det i en kollisjon i bare 45 kilometer i timen.

Testen med usikret last viser at lasten fyker fremover i stor fart, ødelegger nakkestøtten på forsetet og treffer hodet til testdukken i forsetet på en måte som kan være livstruende.

Løse gjenstander flyr også rundt i bilen og kan treffe passasjerer med stor styrke og gi dødelig skade. Selv frontruten blir knust.

- En gjenstand som treffer en passasjer ved en kollisjon i bare 45 km/t kan gi livstruende skader, og sammenstøtet kan sammenliknes med et fritt fall fra en høyde på nærmere åtte meter, advarer NAF-rådgiveren.

Åtte tips til deg som skal sikre last og bagasje:

Les hele testen på NAF.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.