Dugg på vinduer:

Duggete bilruter kan bli historie

Snedig bruk av gull sørger for duggfrie briller – og kan fort dukke opp på bilruter også.

SER KLART: Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH) har utviklet en gullbasert nanocoating som her gjør at det ene brilleglasset er fullstendig fritt for dugg. Foto: ETH Zurich
SER KLART: Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH) har utviklet en gullbasert nanocoating som her gjør at det ene brilleglasset er fullstendig fritt for dugg. Foto: ETH Zurich Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Da pandemien herjet på sitt verste, var det mang en brillebruker som fikk erfaring med hvor fort brilleglassene dugget igjen når man hadde på munnbind. Kondens fra utpust tok turen rett opp gjennom munnbindet og la seg som et belegg på innsiden av brilleglasset.

Varmer opp gull

Nå har forskere ved ETH Zürich kommet opp med et ganske snedig konsept. Ved å legge et svært tynt lag med gull inntil brilleglassene, omsluttet av et lag med titanoksid på begge sider, har de lykkes å gjøre brilleglasset duggfritt.

Illustrasjon: ETH
Illustrasjon: ETH Vis mer

Det fordi denne coatingen er i stand til å absorbere en stor del av den infrarøde strålingen fra sola (som står for rundt halvparten av energien) og dermed varme opp gullet inntil åtte grader. I den synlige delen av spekteret er det svært lite som absorberes, slik at coatingen blir tilnærmet gjennomsiktig for det blotte øye.

Svært tynt

Og selv om du kanskje tenker at gull er dyrt, er selve coatingen bare 10 nm tykk (0,00001 mm), så mengden gull som skal til er forsvinnende liten. Vanlige gullflak, som du for eksempel finner i utvalgte flasker på Vinmonopolet, er gjerne mer enn ti ganger tykkere. Coatingen er også bøyelig og kan produseres med velprøvde teknikker.

VIDEO: Når det er skikkelig kaldt og du kjører inn i en tunnel, kan dugg plutselig dekke frontruten på innsiden. Se hvordan du unngår problemet på Kia EV6. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bruken av titanoksid er både for å beskytte gullbelegget, men også for å øke effektiviteten på oppvarmingen, på grunn av stoffets brytningsegenskaper.

Nå skal forskerne jobbe videre med å se om det er andre metaller enn gull som kan fungere vel så bra, og ser også for seg at samme teknikk bør kunne brukes på andre typer glass og speil – inkludert frontruta på biler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.