Rust på bremseskivene:

Dyr reparasjon: - Enkelt å unngå på elbiler

Rust på bremseskiver er et stort problem på elbiler og en av de hyppigste feilene på EU-kontroll. Men rusten er faktisk lett å bli kvitt.

KJENT SYN: Mange elbileiere er godt kjent med at bremseskivene fort kan ruste. Foto: Shutterstock / NTB
KJENT SYN: Mange elbileiere er godt kjent med at bremseskivene fort kan ruste. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Elbiler kan være ekstra utsatt for rust på bremseskivene fordi bremsene knapt nok er i bruk. Særlig elbiler med kraftig regenerering bremser opp når du slipper gasspedalen.

- De fleste hverdagsreisene kan du faktisk gjøre uten å bremse i det hele tatt med en elbil, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF i en pressemelding.

Og får rusten satt seg ordentlig og skiver og bremser må byttes ut, kan det fort koste mange tusen kroner.

- Enkelt å unngå rust på bremseskivene

Nå om vinteren kjører mange av oss rundt på våte og saltede veier. Da er det viktig å ta noen forholdsregler.

- Vær bevisst og bruk bremsene mer enn du gjør i sommerhalvåret. I tillegg gjelder det å ta noen skikkelig kraftige nedbremsinger med jevne mellomrom. Men husk å gjøre dette i trygge omgivelser på en øde strekning. Og ikke gjør det når det er veldig glatt på veiene, rådgir Sødal.

Mer bruk av bremsene gjør også at andre vitale deler på bremseopplegget til din bil holder seg. Det er fort gjort at delene som klemmer bremseklossene til skivene, setter seg når de ikke er i bruk og er omsluttet av saltsørpe.

- Det er enkelt å unngå rust på bremseskivene. Finn en øde strekning og gjør noen kraftige og kontrollerte nedbremsinger med jevne mellomrom i vinter, gjentar Sødal.

Ruster Tesla Model 3 mer enn andre biler? Se hva vi fant da vi plukket bilen fra hverandre. Vis mer

Viktig for EU-kontrollen

Elbil24 skrev nylig om hva som feller flest elbiler i EU-kontroller.

Tidligere i år kom det nye regler i EU-kontrollen for hvor mye rust det kan være på det som kalles anleggsflaten på bremseskivene. Før var kravet maksimalt 25 prosent rust, nå gjelder 50 prosent rust for bremseskivene på bakhjulene. Foran gjelder fremdeles 25 prosent.

Bremseskivene bak på bilen er nemlig mest utsatt fordi bremsetrykket er mindre der enn foran. Dette gjelder både for elbiler og fossilbiler.

- Pass på rusten både for å komme gjennom EU-kontrollen og for å unngå unødvendig og for tidlig utskifting av bremseskivene på bilen din, sier Sødal.

Han minner om at bilen ikke tar skade av kraftig oppbremsing.

- Noen er kanskje redd for å ødelegge noe når man bremser kraftig med bilen. Det er snarere tvert imot. Ved å gjøre harde oppbremsinger jevnlig sørger du for at bremsene hele tiden er i stand til å yte sitt maksimale. Denne typen kontrollerte oppbremsinger er faktisk en god investering i økt sikkerhet, sier Naf-rådgiveren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.