Strømkrisen august 2022

Eksporterer mer enn dobbelt så mye strøm som Norge

Sverige har nå passert Frankrike som Europas største eksportør av strøm, ifølge energianalyseselskapet EnAppSys. Norges eksport har gått ned.

EKSPORT: Sverige eksporterer mye mer strøm enn Norge, viser ny oversikt. Foto: Pok Rie / Pexels.com
EKSPORT: Sverige eksporterer mye mer strøm enn Norge, viser ny oversikt. Foto: Pok Rie / Pexels.com Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24):

Frankrike eksporterer vanligvis mer strøm enn de importerer, men problemer ved landets atomkraftverk har endret på dette. Mens landet i første halvår i fjor hadde en netto strømeksport på 21,5 terawattimer (TWh), måtte de i første halvår i år importere 2,5 TWh for å dekke etterspørselen.

Sverige europas største eksportør

Sverige eksporterte i samme periode 16 TWh og var dermed Europas største eksportør av strøm i første halvår, ifølge EnAppSys.

Tyskland kommer på andreplass og eksporterte 15,4 TWh, en dobling fra samme periode i fjor. Bulgaria eksporterte 6,6 TWh og var Europas tredje største eksportør i første halvår.

Norges nettoeksport av strøm var i årets første seks måneder på 6,53 TWh, mot 7,44 TWh i samme periode i fjor, viser tall fra Statnett.

Sør-Norge må importere

Vannkraftproduksjonen i Sørvest-Norge er nå lavere enn på ti år, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Sør-Norge har de siste to ukene måttet importere strøm, den første uka i august 0,155 TWh. Vanligvis eksporteres det ifølge NVE strøm fra landsdelen på denne tida av året.

Årsaken er at kraftprodusentene nå sparer på vannet og øker fyllingsgraden i vannmagasinene. I Sørøst- og Sørvest-Norge økte fyllingsgraden den første uka i august med 1,1 prosentpoeng, mens den i Vest-Norge økte med 3 prosentpoeng. Det er likevel mindre vann i magasinene enn det vanligvis pleier å være på denne tiden av året.

Nettoeksporten av strøm fra Sør-Norge har så langt i år vært på 1,6 TWh, som er det nest laveste de siste ti årene.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.