Forslag til ny avgift for elbiler

Elbil-avgiften blir kalt «useriøs». Nå ber forsikringsselskapene om å slippe

Forsikringsbransjen ønsker ikke å være ansvarlig for innkreving av veibruksavgift og bompenger.

Finans Norge ønsker ikke at innkrevingen av en foreslått elbil-avgift bør tillegges forsikringsnæringen. Foto: Bjørn Eirik Loftås.

Finans Norge ønsker ikke at innkrevingen av en foreslått elbil-avgift bør tillegges forsikringsnæringen. Foto: Bjørn Eirik Loftås.

Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Siden 2018 har forsikringsselskapene hatt ansvar for å kreve inn trafikkforsikringsavgiften, den tidligere årsavgiften bileierne må ut med. Men det får holde, mener Finans Norge.

Nullutslippskjøretøy er i dag fritatt for veibruksavgiften som andre kjøretøy betaler via bensin- og dieselprisen.

Med stadig flere elbiler utgjør dette store inntektstap for staten.

Ny avgift for elbiler

Derfor har en arbeidsgruppe fra Skatteetaten og Statens vegvesen foreslått en ny avgiftsordning for elbiler basert på årlig kjørelengde.

Forslaget ble møtt med kraftig kritikk tilbake i november. Elbilforeningen beskrev det som «useriøst» og Naf anklaget regjeringen for å «ville ha inn mest mulig avgift raskest mulig».

Nå foreslås det at denne avgiften bør kunne kreves inn av forsikringsselskapene. Også dette forslaget møter motstand:

Finans Norge mener dette er en sammenblanding av rollen som forsikringsgiver og avgiftsinnkrever vil kunne ha «utilsiktede og uheldige konsekvenser.»

- Vårt hovedbudskap er at avgiftsinnkrevingen ikke bør tillegges forsikringsnæringen. Om næringen likevel skal ilegges oppgaven, er det i så fall ønskelig at oppgaven håndteres av Trafikkforsikringsforeningen på vegne av næringen, sier direktør for skadeforsikring Hege Hodnesdal i Finans Norge.

Varmetråder og sensorer i frontruten kan lage trøbbel for bombrikken. Slik plasserer du den riktig. Vis mer

Vil kreve store investeringer

Finans Norge frykter videre at det vil kunne begrense konkurransen i markedet om de får ansvar for å kreve inn avgifter. De frykter det vil bli vanskeligere for kunden å sammenligne forsikringspriser på tvers. I tillegg kan faktureringsløsninger for veibruksavgift gjøre det vanskeligere for kunden å bytte forsikringsselskap.

Avgiftsinnkreving vil også kreve store investeringer i teknologiløsninger og kundeservice, og gi økt risiko for underforsikring hos kundene, mener Finans Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.