Skatt på firmabil

Elbil som firmabil? Det kan bli dyrt i 2022

Hvis regjeringspartiene får det som de vil i statsbudsjettet, vil det bli mye dyrere å ha elbil som firmabil. Sjekk regnestykket.

LIKE DYRT SOM FOSSIL: Å ha elbil som firmabil har så langt vært økonomisk gunstig. Nå kan fordelene forsvinne fra nyttår. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LIKE DYRT SOM FOSSIL: Å ha elbil som firmabil har så langt vært økonomisk gunstig. Nå kan fordelene forsvinne fra nyttår. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

(Elbil24): Som du sikkert har fått med deg, blir det ikke innført moms på elbiler fra nyttår, slik mange hadde fryktet. Dette ble klart etter at den nye regjeringen mandag la fram sine forslag til endringer i statsbudsjettet som ble utarbeidet av den forrige regjeringen.

Fjerner «elbil-rabatt» for firmabiler

Men det var én detalj i forslaget som slår uheldig ut for elbilistene, nærmere bestemt deg som bruker elbil som firmabil. Regjeringen foreslår nemlig å fjerne dagens fradragssats på 40 prosent i listeprisen for elektriske firmabiler. Dermed likestilles elektriske firmabiler med firmabiler med forbrenningsmotor.

Bransjenettstedet Bilbransje24 har fått Motor Gruppen til å regne på hva dette vil utgjøre i økt firmabilbeskatning for dem som rammes av bortfallet. Ifølge beregningene deres vil det fort bety mange tusenlapper i året i økt skatt.

Koster firmabilen for eksempel 500.000 kroner, vil inntektspåslaget bli 42.000 kroner. Dersom man tjener 700.000 kroner (marginalskatt på 43,4 prosent), vil det bety 18.500 kroner mer i skatt i året enn i dag.

Skatteøkningen blir størst for de minste og rimeligste bilene, målt i prosent. Du finner flere beregninger på firmabilbeskatning hos Bilbransje24 (krever abonnement).

- Uforståelig

Norsk elbilforening mener at dersom forslaget går igjennom, svekker det elbilsatsingen der den trengs mest. Det er helt uforståelig, uttalte nylig leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk elbilforening, Unni Berge, i en kronikk her på Elbil24.

Der skriver hun blant annet følgende:

«I dag har man 40 prosent reduksjon i fordelsbeskatningen for firmabil dersom den er elektrisk. Det gjør at 11.000 mennesker har valgt elbil som firmabil. Disse får nå en årlig skattesmell, og det blir mindre attraktivt for å velge elektrisk firmabil framover.»

Tror flere vil privatlease

Motor Gruppen tror konsekvensene blir at flere velger å privatlease bilen og heller benytte kjøregodtgjørelse, dersom endringene blir vedtatt.

Først skal imidlertid SV legge fram sitt alternative budsjett. Dette skjer mandag. Deretter blir det forhandlinger mellom SV og regjeringen om det endelige budsjettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.