Elbilene som plutselig har blitt borte

Nye bilmodeller står i kø for lansering i Norge. Samtidig forsvinner andre. Her er fem populære som plutselig er blitt historie.

BLIR SAVNET: Flere biler som har vært favoritter hos mange nordmenn, inkludert Hyundai Ioniq, forsvant i 2022. De kommer aldri tilbake, men finnes i tusentall på bruktmarkedet. Foto: Markus Pentikainen
BLIR SAVNET: Flere biler som har vært favoritter hos mange nordmenn, inkludert Hyundai Ioniq, forsvant i 2022. De kommer aldri tilbake, men finnes i tusentall på bruktmarkedet. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Med elbil-revolusjonen i full sving, går utviklingen av nye bilmodeller raskere enn noen gang. Rekkevidda øker kraftig, de lader raskere og får mer utstyr. Biler som var populære bestselgere for bare to-tre år siden, er plutselig blitt lite attraktive.

BMW i3, Hyundai Ioniq og Renault Zoe er typiske eksempler. En dag kjemper de i toppen, noen dager seinere løper kundene etter nye, mer moderne konkurrenter.

Hva skjedde med disse tre, og hva skjedde med den lille trioen fra VW-konsernet, med eUp i fronten?

Her er elbilene som forsvant fra det norske markedet i 2022, og vi prøver å forklare hvorfor de er borte og om fabrikken har en erstatter på gang.

BMW i3

Foto: Fred M Skillebæk
Foto: Fred M Skillebæk Vis mer

Helt til det siste har BMW i3 vært en populær elbil blant norske kunder. Da den kom på markedet høsten 2013 var dette en av de første bilene som var bygget fra bunnen av som ren elbil. Den hadde lette materialer som aluminium, kullfiber og plast og spesielle lettrullende hjul.

Dermed var den også en dyr bil å bygge og i tillegg ganske upraktisk for flere enn to personer. BMW har trolig aldri tjent særlig med penger på i3.

Nå er det altså slutt.

Sammenliknet med de nye konkurrentene, er rekkevidda er for kort i forhold til prisen. Så langt har BMW ikke lansert noen etterfølger, og SUV-en iX, som koster godt over 500 000 kroner, er den rimeligste elbilen du kan kjøpe fra den tyske produsenten i dag.

Les mer her

Hyundai Ioniq Electric

Foto: Fred M Skillebæk
Foto: Fred M Skillebæk Vis mer

Norske bilkjøpere sto i kø da Hyundai lanserte sin første elbil Ioniq høsten 2016. Dette var plutselig en elbil (også hybrid og ladbar hybrid, men de ble ikke populære i Norge) med god plass, bra rekkevidde til en rimelig pris.

I tillegg viste det seg at Hyundai hadde teknologi som ga bedre prestasjoner enn konkurrentene, også når det gjaldt rekkevidde på vinterføre.

Den ble kåret til Årets Bil i Norge i 2017.

Tiden har imidlertid gått litt fra denne bilen også, samtidig som Hyundai har lansert nye modeller som Kona Electric, Ioniq 5 og Ioniq 6. Nå er det biler som er bygget fra bunnen av som rene elbiler som gjelder.

Les mer om bilen her

Renault Zoe

Foto: Fred M Skillebæk
Foto: Fred M Skillebæk Vis mer

Da Renault lanserte Zoe i Norge i 2012, fikk den en treg start. Dette blant annet på grunn av at den ikke kunne lades hjemme - noe flere forhandlere «glemte» å fortelle kundene.

Etter hvert ble dette rettet opp og Zoe ble en billig og populær bil i Norge. I perioder var den en av de mest solgte elbilene her hjemme.

En kollisjonstest hos EuroNCAP i fjor, der bilen ble belønnet med null av fem stjerner, viste at tida hadde gått ifra Zoe. Den hadde ikke det sikkerhetsutstyret som de moderne konkurrentene har. I fjor sommer ble siste Zoe levert til kunder i Norge.

Neste år kommer Renault med en kompakt elbil med klare trekk fra 70-tallets suksessmodellen 5.

Les mer her

VW e-Up, Skoda Citigo og Seat Mii

Foto: VW-konsernet
Foto: VW-konsernet Vis mer

Dette er historien om en småbil med bensinmotor som i 2013 også fikk elektrisk drivverk. Den hadde to søsken, Skoda Citigo IV og Seat Mii, og sammen ble de elbilene for dem som bare hadde behov for en liten bybil med relativt kort rekkevidde på 16 mil. I 2019 kom en oppgradert utgave med rekkevidde på 25 mil.

Nå er det takk og farvel til disse tre, små elbilene i Norge. Alle de tre fabrikkene i VW-konsernet jobber med å utvikle nye, elektriske småbiler.

Foreløpig er ingen dato for lanseringen satt, men trolig snakker vi om 2024-2025. Fabrikkene har ikke hastverk med disse små, rimelige bilene, for her er marginene for inntjening små, samtidig som teknologien, inkludert batteriene, er dyr.

Produksjonen av e-Up var allerede stoppet, men på grunn av stor interesse ble det besluttet å forlenge produksjonen i fjor sommer. Det er imidlertid ikke aktuelt å gjenintrodusere modellen til Norge, har Elbil24 fått opplyst fra den norske importøren.

Det kan du lese mer om her

Se hvordan Renault strekker bilens lengde etter behov. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.