Skadestatistikk:

Elbiler bulker mest

Elbiler har høyere skadefrekvens enn fossilbiler, viser tall beregnet av Bilbransje24.no. Tesla skal være verst.

OFTERE SKADER: Elbiler får oftere skader enn fossilbiler, Tesla er verst, ifølge Bilbransje24 sin skadestatiskk. Foto: Christina Honningsvåg
OFTERE SKADER: Elbiler får oftere skader enn fossilbiler, Tesla er verst, ifølge Bilbransje24 sin skadestatiskk. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): Bransjenettstedet Bilbransje24.no har sett på tall fra skadetakstsystemet DBS, og funnet at elbiler har høyere skadefrekvens enn fossilbiler.

Tesla skiller seg negativt ut, også blant elbilene.

Bulker mer

Ifølge tallene, som Bilbransje24 presenterer, har elbiler en skadefrekvens på 13,5 prosent, sett i forhold til bestanddelen. Til sammenlikning hadde fossilbiler en skadefrekvens på drøye ni prosent.

Nettstedet har funnet tallene ved å gå igjennom skadetakster gjort med systemet DBS i 2018.

DBS er et system eid av Finans Norge, som, blant annet, brukes av verksteder for å taksere oppståtte skader på biler.

I tallmaterialet som er brukt går man ut ifra en bestanddel på elbiler på 200.359. Bestanddelen baserer seg på akkumulerte registreringer fra Opplysningskontoret for veitrafikk (OFV) i perioden 2008 til 2018, og kan avvike noe den registrerte bestanden, skriver nettstedet.

Antall skader på elbiler i løpet av 2018 var i overkant av 27.000.

På fossilbiler er det registrert 283.110 skader i samme periode, men bestanddelen er også over 3 millioner biler.

Tesla verst

Bilbransje24 sine tall kan også avsløre at det er bilene fra Tesla som får aller flest skader, med en skadefrekvens på 20,4 prosent, mot et gjennomsnitt på om lag 13 prosent for elbiler generelt.

Tallene fra nettstedet viser følgende tall på skadefrekvens:

  • Tesla: 20,4 prosent
  • Volkswagen: 13,3 prosent
  • Nissan: 13,2 prosent
  • Kia: 13,0 prosent
  • Hyundai: 12,4 prosent
  • Renault: 11,1 prosent
  • BMW: 10,3 prosent

Dette betyr at hver femte Tesla i gjennomsnitt fikk en skade i 2018.

Kommunikasjonssjef i Tesla Norge, Even Sandvold Roland, tror størrelsen på deres biler kan ha noe med saken å gjøre.

– Inntil ganske nylig leverte Tesla bare Model S og Model X, som er romslige familiebiler. Vi ser av vår innbyttestatistikk at kundene våre ofte kommer fra vesentlig kortere og smalere biler, og det er klart at en større bil krever en viss tilvenning for sjåføren, selv om vi har gode og brukervennlige sensorsystemer, sier Roland.

Audi e-tron ble nylig kåret til årets sikreste elbil i kollisjoner av amerikanske IIHS. Se video av testen:

Audi e-tron fikk årets høyeste score i kollisjonstesten. Video: IIHS Vis mer

Lærer opp kunder

En Tesla Model X er eksempelvis om lag 2,3 meter bred, med speilene utslått. Dette kan gjøre det vanskeligere for nye sjåfører å beregne plassen bilen trenger, eksempelvis i trange parkeringshus. Derfor har Tesla fokus på å lære opp nye sjåfører, sier Roland.

– Vi vil at Tesla-eierne skal føle seg trygge i bilene sine, og synes derfor det er viktig å forklare sensorsystemene og hvordan de kan hjelpe med enkel navigering og trygg parkering, selv der det er trangt.

Roland sier de også nå har lansert en programvareoppdatering som skal begrense rask akselerasjon i uegnede områder.

– Vi har introdusert Obstacle Aware Acceleration gjennom en trådløs programvareoppdatering. Denne begrenser akselerasjonen dersom det er faste hindringer i veien, for eksempel en vegg eller en annen bil, som gjør at bilen ikke bør akselerere.

Dyrere forsikring

Elbil24 har tidligere i sommer fortalt at forsikringsselskapene har satt opp prisen på forsikringer for elbiler på grunn av hyppigere skader.

Forsikringsselskapene Protector, Gjensidige og IF er noen av dem som har skrudd opp prisen.

– Vi har gjort en analyse av flere tusen skader i perioden 2012-2017, der el- og hybridbiler sammenliknes med dieselbiler. Elbiler er involvert i 20 prosent flere ulykker og de materielle skadene er 50 prosent høyere med el og hybridbiler, har kommunikasjonsdirektør i Gjensidige, Øystein Thoresen, tidligere sagt til Elbil24.

Alle de tre forsikringsselskapene hevdet også at det jevnt over er dyrere å reparere elbiler enn fossilbiler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.