Vi er i ferd med å få 400 millioner fossilbiler mer enn klimaet tåler. I stedet for å fortsette i lederrollen for utslippsfrie biler, skrur Norge av motoren. Nå bør kampen stå om å kutte enda mer utslipp, ikke å måtte forsvare det vi har oppnådd så langt.
Skal vi nå 1,5-gradersmålet, haster det å stoppe produksjonen av nye fossilbiler. Det bekreftes i nye rapporter fra både Greenpeace og Det internasjonale energibyrået.
Den norske elbilpolitikken har vært en formidabel suksess. For ti år siden utgjorde elbiler kun tre prosent av nybilsalget, nå nærmer tallet seg åtti. Selv om den norske bilparken er liten i det globale bildet, har satsingen hatt stor betydning for at bilbransjen har valgt å satse mer på elbiler. Norge har gått foran, og nå er resten av verden i gang med å følge etter. De siste tre årene har det globale nybilsalget av elbil gått fra 2,5 prosent til nær 10 prosent. EU vedtok nylig at alt nybilsalg innen 2035 skal være fossilfritt. Dette er bra, men det er ikke nok.

7 elbilnyheter til under 400.000: Ekstremt mye for pengene
Insentiver for kutt i hele verdikjeden
Elbiler er en klimaløsning allerede, men vi må være ærlige i debatten. Elbiler er ikke miljøvennlige nok i dag. For eksempel slipper en Polestar 2 ut 24,4 tonn CO2 per bil i produksjonen. Det er omtrent tre ganger så mye som årlig klimaavtrykk per person i Norge.
I en bilindustri for fremtiden må vi jobbe for å avkarbonisere materialene vi bygger bilen av og måten vi bygger biler på, vi må spore risikomaterialer, og vi er nødt til å bli flinkere til å gjenbruke og gjenvinne materialer. Kombinert med grønn lading, kan det endelig utløse elbilenes fulle potensial.
Felles global målestandard og krav om rapportering
Elbilfordelene har vist at det er mulig å bruke politikk for å akselerere endring i en hel bransje. Nå kan samme type virkemidler brukes for å gjøre det mer lønnsomt å kjøpe de mest klimavennlige bilene, både i produksjon og på vei.
Vi trenger radikalt samarbeid i bransjen. Vi må sikre åpenhet om produksjonsrelaterte utslipp og felles målestandarder for rapportering av CO2-fotavtrykk. EU er allerede i gang med å utvikle slike standarder, og legger opp til at bilprodusentene frivillig kan rapportere etter denne innen 2025. Her bør Norge bidra, og arbeide for at rapporteringen ikke er valgfri, men obligatorisk for alle biler, i hvert fall de som blir solgt i Norge.

De er Norges to mest populære elbiler - vi spurte eierne hva de synes om bilene sine
For å få fart, bør det offentlige selv gå foran med å stille krav i sine innkjøp av biler. I første omgang stille krav om åpenhet rundt tall og metode for måling, og etter hvert også lave utslipp fra produksjonen.
Dette er ikke tiden for å skru av motoren for utslippsfrie biler og lene seg tilbake. En bærekraftig bilpolitikk må handle om mer enn bare drivstoffet på bilene. Ja, vi må erstatte fossilbiler med elbiler globalt, men vi må også sørge for at det er fornybar energi som gir strøm både til produksjon og som drivstoff til bilene den dagen de ruller ut av fabrikken. Og så må bilens totale klimaavtrykk i null. Først da kan vi snakke om bærekraftige biler.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.