Biltyveri:

– Elbiler er lite attraktive å stjele

Antallet biltyverier har falt dramatisk de siste 20 åra.

VERRE FØR: For 20 år siden ble det stjålet over seks ganger så mange biler som det gjør nå. Foto: Shutterstock / NTB
VERRE FØR: For 20 år siden ble det stjålet over seks ganger så mange biler som det gjør nå. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): 14.600 biler ble stjålet i 2003. I år vil tallet ligge på rundt 2400 biler, altså en nedgang på drøye 83 prosent, melder forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Hovedforklaringen er at bilene har blitt sikrere. Særlig innføringen av elektronisk startsperre har gjort det vanskeligere for tyvene – det samme har ting som rattlås og GPS-sporing av bilene.

Pass på nøkkelen

Mange biler stjeles fordi forbryterne har fått tak i nøkkelen, enten det er i boliger, hos bilforhandlere eller hos bedrifter.

– Den øverste skuffen i entreen er der innbruddstyven leter først, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If, som anbefaler folk å finne et lurere å sted å oppbevare nøklene.

Mange biler stjeles også ved at signalet fra nøkkelen forsterkes eller kopieres. Har du en slik nøkkel, bør du oppbevare den så langt unna bilen som mulig – If råder også til å ha den i en matboks av blikk eller til og med dekke den til med aluminiumsfolie om du er på reise.

Elbiler mindre attraktive

Mange biler som stjeles transporteres via Sverige og nedover til Øst-Europa.

Ifølge If er det imidlertid mindre attraktivt å stjele elbiler:

– Når du er biltyv, vet du ikke hvor mye strøm det er på bilen. Da er det litt nervepirrende å sitte og vente på nærmeste ladestasjon mens du må fylle strøm, poengterer Clementz. I tillegg er det i mange land dårlig utbygd ladenettverk, som gjør bilene mindre attraktive for en utenlandsk kjøper.

Mange elbiler har dessuten avansert sporingsteknologi, med kameraer som kan ta bilde av tyven og den slags.

– Norske bensin- og dieselbiler er derfor mer naturlige å stjele, avslutter Clementz.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.